Pokladne manifestacije održane u Šidu, Novom Slankamenu, Nikincima i Surčinu

Objavljeno: 16.04.2019. Pregleda: 29

idPokladne zabave – mačkare i maskenbali, održane su u nekoliko mjesta u Srijemu. U petak. 1. ožujka 2019., maskenbal je održan u prostorijama HKD-a Šid. Stariji i mlađi članovi udruge iz Šida, Sota i okolnih mjesta obučeni u raznobojne maske okupili su se u prostorijama Društva, gdje su uz druženje, ples i pjesmu uz degustaciju kokica i domaćih krafni, obilježili ovu pokladnu manifestaciju.

Tradicionalni pokladni maskenbal održan je u subotu, 2. ožujka, u Novom Slankamenu, u organizaciji HKPD-a Stjepan Radić. Maskenbal je okupio lijepi broj sudionika, a među ostalima, nazočio mu je zastupnik u Narodnoj Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov. A kao i prethodnih godina, mještani Nikinaca, Platičeva i Hrtkovaca okupili su se 3. ožujka na maskenbalu u Nikincima, koji svake godine organizira župa Svetog Antuna Padovanskog i mađarski KUD Sándor Petőfi iz tog mjesta.
Pokladna manifestacija mačkara je istoga dana održana i u Surčinu, u organizaciji Hrvatske čitaonice Fischer. Prva manifestacija ovakvog tipa po prvi puta je u organizaciji ove udruge održana prošle godine. Ove godine mačkare su pokazale kreativnost i maštovitost sudionika, sudeći po raznolikim maskama. A s obzirom da im je jedan od glavnih ciljeva obnavljanje običaja surčinskih Hrvata, iz ove udruge nagovještavaju da će već iduće godine krenuti korak dalje i u suradnji s lokalnom samoupravom pokušati mačkare izvesti na ulicu, baš onako kako je to nekada bilo u Surčinu u pokladno vrijeme.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima