Pokradene prostorije HKPD „Matija Gubec“ u Tavankutu

Objavljeno: 28.06.2013. Pregleda: 42

Kradja Gubec Tavankut2013U noći s četvrtka na petak, 13. lipnja 2013. godine, obijene su i pokradene prostorije HKPD „Matija Gubec“ u Tavankutu, koje se nalaze u mjesnom Domu kulture. Iako je ulaz bio osiguran vratima s čeličnom žicom to nije spriječilo počinitelje da nasilno uđu u spomenuti prostor. Šteta koja je nanesena ovim neželjenim posjetom iznosi više od tisuću eura: pokradeno je nekoliko tambura, mandolina i harmonika, a prostor je devastiran.

Ovaj prostor u tavankutskom Domu kulture HKPD „Matija Gubec“ koristi od svojega osnutka, više od šest desetljeća, a u njemu se održavaju probe tamburaškog odjela, sekcija slamarki, probe zbora i dr. U posljednjih nekoliko godina te su prostorije nekoliko puta bile meta napada, te se postavlja pitanje sigurnosti imovine ove udruge. Također, u posljednja tri mjeseca u dva je navrata obijen i prostor Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, kada je pokradeno nekoliko tehničkih uređaja. Udruga je bila prinuđena, zbog sigurnosti zbirke slika koja se tamo čuva, prostorije osigurati alarmnim sustavom. Mjesna policija poduzima mjere opreza, no nanesenu štetu udruga teško može nadoknaditi.

Komentirajući posljednji nasrtaj na imovinu društva, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“ Ladislav Suknović je rekao: „Četvrti put zaredom naše Društvo je meta provalnika. Prva tri puta bile su to prostorije Galerije kada je otuđeno robe i sitnog inventara u vrijednosti od preko 40.000 dinara, te pričinjena šteta na objektu, nakon čega smo Galeriju morali osigurati protuprovalnim sustavom i investirati dodatnih četrdeset tisuća dinara. Posljednji događaj kada su provalnici izrezali čeličnu mrežu kojom su osigurane prostorije u okviru Doma kulture i kada su otuđeni instrumenti u vrijednosti od preko tisuću eura dokaz je kako sustav ne funkcionira, kako je kaznena politika preblaga i nema preventivni karakter u sprječavanju ovakvih kriminalnih radnji. Zapravo se kod građanstva stvara osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti u zaštiti vlastite imovine. Ovi događaju nisu izolirani i postali su svakodnevnica u životu Tavankućana koji jutro započinju s informacijama o novim krađama i novim štetama na poljima i objektima.“

Tekst: Ivica Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima