Ponovno predstave na hrvatskom jeziku u subotičkom Dječjem kazalištu

Objavljeno: 07.05.2013. Pregleda: 34

Predstava Tri prascicaU sklopu projekta „Pričaonica“, u subotičkom Dječjem kazalištu u drugoj polovici travnja 2013. godine premijerno su izvedene dvije predstave koje osim na srpskom i mađarskom, imaju i svoje verzije na hrvatskom jeziku. Riječ je multimedijalnim postavkama klasičnih priča za djecu „Tri praščića“ i „Kralj žabac“.

U predstavama djeca mogu pogledati kratke filmove u kojima igraju članovi dramske radionice za djecu Dječjeg kazališta, autora subotičkog redatelja Rajka Ljubiča. Projekcija filma isprepletena je „živim“ dramskim dijelovima u kojima igraju Jasmina Pralija (Lutkica Lili) i glumica Mártha Árokszállási (Pričalica). Nakon predstava slijedi svojevrsno iznenađenje – plesni „party“ u kojem, sukladno tematici predstave, mališani imaju prigodu učiti disko plesove ili mnogo klasičniji valcer.

Ravnateljica Dječjeg kazališta, koja ujedno i igra u ovim predstavama, Mártha Árokszállási kaže kako projekt „Pričaonice“ donosi nešto novo i drukčije na njihovom repertoaru.

Predstava Kralj zabac„’Pričaonica’ je rađena po uzoru na ono što radi slovenski redatelj Robert Waltl. U okviru projekta prikazujemo klasične bajke, ali dočarane na suvremeni način, i to tako da u njima sudjeluju i sama djeca. Zato molimo roditelje koji dovode djecu u kazalište da ih ne stišavaju ukoliko se žele uključiti u predstavu. Bez njih mi ’nemamo’ predstavu“, kaže Árokszállási.

Ona napominje kako predstave nude i moralne pouke u kontekstu povratka klasičnim ljudskim vrednotama. „Danas ima dosta nasilja u društvu, pa tako i u školama, pa smo djeci ponudili povratak vrijednostima koje su danas pomalo zaboravljene, a to su: da nije lijepo rugati se drugima, ismijavati druge, da ne treba biti agresivan, da treba voljeti svoje najbliže, da treba njegovati prijateljstvo i zajedništvo, da treba biti vrijedan i truditi se radom postizati nešto...“, kaže ona.

„Siromašni čizmar“ i na hrvatskom jeziku
Prema riječima ravnateljice Márthe Árokszállási, na repertoaru Dječjeg kazališta uskoro će zaživjeti još jedna predstava na hrvatskom jeziku. Riječ je o nagrađivanoj koreobajci „Siromašni čizmar i kralj vjetra“ čiju je sinkronizaciju teksta za potrebe izvođenja na hrvatskom jeziku uradio osječki glumac Ivica Lučić.

Predstava Kralj zabac-publikaMlada glumica i animatorica lutaka Jasmina Pralija, koja je završila Akademiju umjetnosti u Osijeku, kaže kako joj je rad na ovim predstavama donio zanimljiva iskustva. „Lutkica Lili je znatiželjna i veoma pričljiva. Kroz predstavu ona uči i često postavlja pitanja, te na taj način animira djecu da i ona sudjeluju u predstavi. Ima dosta onomatopeje, plesa, igre...“, kaže Jasmina Pralija.

„Tri praščića“ i „Kralj žabac“ predstavljaju treću produkciju subotičkog Dječjeg kazališta kada su u pitanju predstave na hrvatskom jeziku. Godine 2003. publika je imala priliku pogledati „Ždripca zlatne grive“, a 2006. godine predstavu „Kako je Potjeh tražio istinu“.

Tekst: D. B. P.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima