Praznik hrvatske zajednice u Srbiji

Objavljeno: 07.07.2023. Pregleda: 60

Akademija u povodu proslave Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji održana je 23. lipnja 2023. godine nakon svečanosti otvaranja Hrvatskog doma – Matice. Dodjelom više nagrada, ovaj se praznik obilježava u znaku učenika i nastavnika, a ovoga puta svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Djeca su naš brend

U svojem obraćanju Plenković je pozdravio sve Hrvate u Srbiji, a posebice prosvjetne djelatnike i učenike hrvatske nastave te im čestitao „na trudu, zalaganju, volji i entuzijazmu". Kako je dodao, i danas je obrazovanje, kao i u vrijeme preporoditelja Ivana Antunovića, temelj očuvanja jezika i identiteta te je izrazito važno pitanje za svaku zajednicu, a posebice manjinske poput Hrvata u Srbiji. Istaknuo je kako obrazovanje na hrvatskome otvara brojne profesionalne mogućnosti jer je to, kako je naveo, jedan od službenih jezika Europske unije.
„Čuvajte svoj hrvatski identitet, poštujući identitet svih drugih", poručio je on.
Plenković je najavio kako će hrvatska Vlada nastaviti podupirati sve ključne projekte Hrvata u Srbiji, među kojima i izgradnju i obnovu vrtića u kojima se odgoj odvija na hrvatskom jeziku.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je kako su djeca koja postižu značajne rezultate u školskim i izvan-školskim aktivnostima brend hrvatske zajednice.
„Stoga ne odustajte, ne posustajte, neka nam ova Matica donese mnogo plodonosnih odluka i plodonosnog roda! Maticu je sagradila Hrvatska, a vi budite matice svima onima koji osjete vrijednost rada vaših malih predragocjenih košnica. Jer matica nije samo vrijedna i radišna, ona i okuplja sve što je u jednoj zajednici dobro. Po plodovima ćemo se poznavati", poručila je Vojnić.
Predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je kazao kako se kroz sustav nagrađivanja potiče izvrsnost, ali i da se istodobno kroz mreže solidarnosti čini da i „oni slabiji budu vidljivi i korisni članovi zajednice".

Crvena kravata

Kada su u pitanju nagrade, ovogodišnji dobitnik priznanja Crvena kravata za najuspješnijeg učenika hrvatskih odjela u domeni osnovnih škola je Andrija Matković iz OŠ Matko Vuković iz Subotice (nagradu mu je uručio premijer Plenković). Dobitnik Crvene mašne za naj-uspješnijeg učenika hrvatskih odjela u srednjim školama je Nikola Stipić, učenik Gimnazije Svetozar Marković u Subotici. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja Crvena penkala, koje se dodjeljuje učiteljima, nastavnicima, odgojiteljima i ravnateljima je Ljubica Banović, koja je kao predsjednica Udruge učeničkih domova u Hrvatskoj i Učeničkog doma Marija Jambrišak u Zagrebu pomagala smještaj učenika iz Vojvodine prigodom ekskurzija u matičnoj domovini.
„Veselim se što smo uspjeli istkati jednu nit koja raste i dalje i mislim da će se i dalje nastaviti. Hvala vam", poručila je Banović.
Ovom prigodom pohvalnice su dobili učenici koji su postigli rezultate na školskim, općinskim, okružnim i republičkim natjecanjima, koji su ostvarili skroz odličan uspjeh kao i uspjehe u izvannastavnim aktivnostima.
Svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući nazočili su brojni dužnosnici iz Hrvatske i Srbije.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima