Predsjednik DSHV-a na Danu Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno: 21.11.2016. Pregleda: 29

dan vukovarsko srijemske zupanijeNa dan svetog Martina, 11. studenoga, zaštitnika Županije, nizom je priredaba obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije, na kojemu je kao službeni gost prisustvovao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Tomislav Žigmanov. Nakon što su, od strane najviših državnih, županijskih i gradskih vlasti, položeni vijenci na vinkovačkom groblju za sve poginule branitelje i nestale s područja Vukovarsko-srijemske županije u Domovinskom ratu, u crkvi sv. Euzebija i Polonija umirovljeni đakovačko-srijemski nadbiskup msgr. Marin Srakić za istu je nakanu služio svetu misu. Uslijedila je, u prisutnosti brojnih gostiju, svečana sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije u prepunoj dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić.

Najprije se nazočnima obratio predsjednik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Antun Žagar, a zatim i župan Božo Galić. U svojemu je obraćanju župan Galić naveo brojna postignuća koja su ostvarena u proteklih godinu dana u Vukovarskoj-srijemskoj županiji na gospodarskom, kulturnom, sportskom i na planu međunacionalne suradnje, te istaknuo i izazove pred kojima se Županija nalazi. Župan Galić se posebno osvrnuo na položaj nacionalnih zajednica, osobito srpske, na teritoriju Županije. U tom je kontekstu istaknuo pozitivne primjere što Županija čini na planu ostvarivanja prava tamošnjih Srba, uz uvjerenje da će i lokalne vlasti u Srbiji tamo gdje Hrvati žive u većem broju činiti isto, osobito kada je riječ o financiranju njihovih kulturnih aktivnosti. On je također obećao pomoći Hrvatima u Vojvodini kada je riječ o prekograničnim programima suradnje, o čemu će više biti riječi na skorašnjem radnom susretu Hrvata iz Vojvodine i predstavnika Vukovarsko-srijemska županije, što je dogovorio s predsjednikom DSHV-a.

Žigmanov se na marginama susreta nakratko sastao i s dožupanom iz reda srpske zajednice Đorđem Ćurčićem, te porazgovarao i s ministricom regionalnog razvoja i EU fondova u Vladi Hrvatske Gabrijelom Žalac. Srdačan je susret bio Žigmanova i s generalnim konzulom Srbije u Vukovaru Živoradom Simićem.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima