Predsjednik DSHV-a o izvješću Europske komisije o napretku Srbije za 2016.

Objavljeno: 21.11.2016. Pregleda: 29

dshvU ime svih članova i simpatizera Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i u svoje osobno ime, kao jedini predstavnik hrvatske manjinske zajednice u srbijanskom parlamentu, pozdravljam sve pozitivne korake koje Republika Srbija čini u procesu europskih integracija. Ono što je na tome planu učinjeno u proteklih godinu dana prepoznato je u izvješću Europske komisije za 2016. o napretku Republike Srbije u europskim integracijama, u kome se ističe kako je najviše pomaka učinjeno u području uspostavljanja učinkovitoga tržišnog gospodarstva i reformiranju javne i državne uprave.

DSHV i ovoga puta ističe kako je proces europskih integracija veoma složen proces, koji zahtijeva reformu čitavoga društvenog i političkog sustava s temeljnim ciljem da se osigura dobrobit za sve građane. Članstvo u Europskoj uniji mora i nadalje biti temeljni politički cilj glede kojega srbijansko društvo treba graditi svoju budućnost. Hrvati u Republici Srbiji podsjećaju kako je ujedinjenje Europe iznimno vrijedan civilizacijski projekt – manjinska prava od 1993. i ustanovljavanje Kopenhaških kriterija imaju važno mjesto na političkoj agendi EU. Pohvalno se odnoseći spram dijela izvješća EK o napretku Srbije za 2016. godinu u pojedinim područjima društvenog života, DSHV ovim putem ukazuje i na postojanje opravdanih primjedaba iznesenih od strane Europske komisije. Za Hrvate u Srbiji su posebice važni dijelovi izvješća koji se odnose na ljudska i manjinska prava, te na regionalnu suradnju i odnose Srbije i Hrvatske.

U svezi manjinskih prava ističemo kako se u izvješću naglašava neophodnost integriranja nacionalnih manjina u društveni i politički život Srbije, što je zahtjev koji DSHV kontinuirano ističe. Za Hrvate u Srbiji je tim prije ovo značajno, jer smo još uvijek zajednica koja je u društvu stigmatizirana i spram kojih i dalje postoje snažne negativne predodžbe i politike. S druge strane, ne treba zaboraviti kako su Hrvati u Srbiji zajednica čija je matična domovina članica EU, te da suradnja i aktivni dijalog državnih institucija s našim manjinskim institucijama i organizacijama glede integracije Hrvata u srbijansko društvo može biti od ključne pomoći Srbiji na njezinom putu ka EU.

Kada je riječ o bilateralnoj suradnji, također očitujemo stanovitu zabrinutost, jer se u izvješću o napretku Srbije spominje kako pojedini međudržavni sporazumi i dalje čekaju da budu implementirani. Za Hrvate u Srbiji to je posebice zabrinjavajuće, jer se više od desetljeća ne implementira sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina s Republikom Hrvatskom, čija se jedna od ključnih odredaba odnosi i na osiguravanje političke zastupljenosti Hrvata u Republici Srbiji u predstavničkim i izvršnim tijelima na lokalnoj razini te u predstavničkim tijelima na pokrajinskoj i republičkoj razini, kao i njihovo sudjelovanje u procesima donošenja odluka. U tom smislu, DSHV izražava nadu da će se odnosi između dviju zemalja kretati pozitivnim putem te da će vlasti u Srbiji implementirati navedene preuzete obveze.

Ohrabrujuće djeluje što i samo izvješće Europske komisije, kada je riječ o suradnji dviju zemalja, izravno spominje Deklaraciju koju su u lipnju 2016. u Subotici, nakon susreta s predstavnicima ovdašnje hrvatske zajednice u Tavankutu, potpisali premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Naime, Deklaracija je u izvješću navedena kao pozitivan korak u unaprjeđivanju ne samo u odnosima između dviju država, već i kada je riječ o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Proces europskih integracija ostaje i nadalje veliki izazov za Republiku Srbiju, važna stavka u njezinoj međunarodnoj političkoj agendi, u čemu DSHV želi dati svoj konstruktivni doprinos, što je, uostalom, svojim politikama i do sada činio.

                                                                                                                                                             Tomislav Žigmanov, predsjednik

 

                                                                                                                                                                                    Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima