Predsjednik Vučić predao Spomen-dom bana Jelačića Hrvatima u Srbiji

Objavljeno: 20.10.2020. Pregleda: 35

predaja spomen doma Jelacica trio Radman Vucic VojnicRodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu svečano je predana na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji 16. listopada 2020. godine, na dan njegova rođenja. Ovome su događaju prisustvovali najviši dužnosnici iz Srbije i Hrvatske, što je pokazalo važnost ovoga čina ne samo za hrvatsku zajednicu u Srbiji već i za obje države.

Sredstva za kupnju dijela kuće, u iznosu od 600.000 eura, osigurala je Vlada Srbije.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je ovom prilikom kazala kako hrvatska zajednica danas ima razloga za veliko veselje budući da je kuća bana Jelačića nakon 75 godina vraćena hrvatskoj zajednici.

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji dobila je svoj kulturni i administrativni centar u glavnome gradu Vojvodine, Novome Sadu, koji će biti ne samo na ponos Petrovaradina i Novog Sada, nego i kuća svih Hrvata Srijema, Vojvodine i Srbije, ali i kuća svih onih koji u njoj vide most između hrvatskog i srpskog naroda. Svi koji u njoj vide jednu zastavu, baš onakvu pod kakvom nas je i ban Jelačić sve skupa vodio. Zastavu koja je simbol zajedništva vjerujem jednako kao i rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu!, kazala je Vojnić.

Dodala je kako je put do realizacije ove ideje bio dug gotovo 20 godina.

Zato, hvala vam svima, napose onima koji su i žrtvu podnijeli, te makar djelićem doprinijeli da ovaj današnji dan bude stvaran. Obećajemo da ćemo opravdati ukazano nam povjerenje, da ćemo čuvati uspomenu na velikoga bana, nastaviti njegovo djelo, čuvati i razvijati jezik, vjeru, kulturu,tradiciju, da ćemo u njoj okupljati, stvarati i graditi nove mostove i da će ona biti na ponos objema državama i svakome čovjeku ma koje god narodnosti bio i ma gdje god živio, rekla je ona.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Gordan Grlić Radman je kazao kako je ovo važan događaj u odnosima Hrvatske i Srbije, koji može postati simbol želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa između dviju zemalja.

Glede ostvarivanja prava manjina, Grlić Radman je kazao kako predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj imaju tri predstavnika u Saboru i da su koalicijski partneri u Vladi RH te izrazio nadu i očekivanje da će i Hrvati u Srbiji, sukladno međudržavnom sporazumu, imati svoje predstavnike na svim političkim razinama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u svojem obraćanju rekao kako je predaja kuće bana Jelačića hrvatskoj zajednici jedna od stvari koje je Srbija obećala.

Nakon prvog sastanka s predsjednicom Hrvatske Grabar-Kitarović krenuli smo u realizaciju i rješavanje konkretnih problema s kojima su se Hrvati suočavali. Želim pokazati na najkonkretniji način da rješavamo te probleme i poslati jasnu poruku: da ljudi hrvatske nacionalnosti u bilo kom dijelu Srbije da žive jesu građani Srbije, jesu netko tko treba uživati sva moguća prava i čija je Srbija domovina, rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, odnosi između Srbije i Hrvatske gotovo nikada nisu bili sjajni, ali da to u ovom trenutku nije posebno važno jer imamo važnija posla u budućnosti.

Ta važnija posla jesu da dobro razumijemo da samo kroz dijalog, čuvajući mir i stabilnost, počnemo graditi povjerenje i da slušamo jedni druge i da poštujemo međusobna prava i identitet svakog, uz poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, kazao je Vučić.

Glede zahtjeva predstavnika hrvatske manjine za značajnijim sudjelovanjem u vlasti, predsjednik Vučić je rekao kako će im izaći u susret i pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će ovdašnji Hrvati moći pomoći daljnjem razvoju svoje domovine i boljem položaju za hrvatsku zajednicu. Također, obećao je i daljnje ulaganje u prostor kuće bana Jelačića, kao i pomaganje u razvoju infrastrukture HNV-a i hrvatske zajednice uopće.

Izvor: NIU „Hrvatska riječ“

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima