Predstavljanje nove knjige Ruže Silađev „Sonta u sjećanjima šokačkim”

Objavljeno: 28.11.2019. Pregleda: 42

sonta u sjecanjimaPretpremijerno predstavljanje najnovije knjige Ruže Silađev Sonta u sjećanjima šokačkim upriličeno je u nedjelju, 10. studenoga 2019. godine u župnom domu župe sv. Lovre u Sonti. Riječ je o trećoj knjizi pripovjedaka ove sonćanske spisateljice, pisanoj dijelom na hrvatskom standardu, dijelom na sonćanskom idiomu, odnosno na šokačkoj ikavici, podskupini slavonskog dijalekta hrvatskog jezika. Ljubitelji pisane riječi do posljednjeg mjesta su ispunili malu dvoranu župe i uživali u dvosatnom predstavljanju pripovjedaka Silađeve, protkanom svirkom i pjesmom mlade župne orguljašice, pjevačice i kantautorice, također Sonćanke, Klaudije Lukić. 

 

Poslijepodne puno emocija

Bez puno suhoparne priče, autorica je već od prvih riječi uspostavila prisan odnos s nazočnima, pa se povremeno njezino čitanje priča pretvaralo u dijalog s publikom. Svečanom ozračju pridonijela je i interpretacija duhovnih pjesama, a pojedine priče pratili su i slajdovi sa starim fotografijama, koje su im, u stvari i bile osnova. 
„Presretna sam što je pretpremijerno predstavljanje moje nove knjige, ili točnije rečeno književno poslijepodne, organizirano u prostorijama naše župe, jer sam, otkad znam za sebe, iskreni vjernik. Jako mi je drago i što je predstavljanje organizirano u ovako malom prostoru, jer sam od početka osjetila pozitivne vibracije između mene i publike. Vidjela sam poneku suzu, kasnije i pokoji osmijeh, a tijekom čitanja pojedinih pripovjedaka uspostavljen je i dijalog, s dosta laganog humora. Nadam se da će biti još predstavljanja, kako s ove, tako i s druge strane Dunava. Dosadašnja prodaja je najbolja naznaka da je ova knjiga pun pogodak”, prokomentirala je promociju Ruža Silađev.
Zaljubljenici u zavičaj

Organizator promocije, sonćanski župnik vlč. Josip Kujundžić, dokazani je ljubitelj knjige. Ne prvi put, u prostorijama župnoga doma ugostio je autore knjiga, a osobito je ponosan na one koji i danas žive u Sonti. 
„Danas sam ponosan što sam vam svima domaćin. Ovakve manifestacije sam oduvijek podržavao i uvijek ću podržavati. Ponosan sam na našu Ružu i ne samo na nju nego i na ostale moje župljane koji svojim pisanjem čuvaju bogatu tradiciju našega sela. Zahvaljujući njima, naša bogata baština, kako materijalna, tako i nematerijalna i naša starinska ikavica, ostat će sačuvane za budućnost”, rekao je, među ostalim vlč. Josip Kujundžić, pozdravljajući nazočne. 
Knjigu Sonta u sjećanjima šokačkim za tisak je priredila prof. dr. sc. Sanja Vulić sa Sveučilišta u Zagrebu, a recenzirala doc. dr. sc. Gordana Laco sa Sveučilištu u Splitu. 
„Istinski zaljubljenici u svoj zavičaj u njem zaista i žive, brinu se za stare članove svoje obitelji i čuvaju materijalna i duhovna dobra koja su baštinili od svojih roditelja. Na taj način uvjerljivo svjedoče da istinski vole svoje. Jedna od takovih vrijednih čuvarica baštine šokačkih Hrvata u Bačkoj nedvojbeno je Ruža Silađev. U svojoj Sonti dijeli život s drugima, nastoji oplemeniti sadašnjost, ali istodobno očuvati od zaborava dio prošlosti. Dojmljivo je s koliko se ljubavi brine za svoju staru tetu, za svoj vrt, s koliko ljubavi čuva i obnavlja stare predmete, uživa u društvu svojih vršnjakinja. Ne samo što prikuplja stare fotografije nego putem njih pisanom riječju oživljava sjećanja na ljude i događaje, a novija događanja nastoji i sama ovjekovječiti fotografijom i riječju. O svemu tome doznajemo i iz ove njezine najnovije, treće knjige, koja je, kao i prve dvije, opet ponajprije usredotočena na Sontu”, bilježi dr. sc. Sanja Vulić.

Izvor: Hrvatska riječ ( I. Andrašić )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima