Predstavljen književni prvijenac Stipana Bašića Škarabe

Objavljeno: 13.02.2016. Pregleda: 32

Predstavljanje SkarabaSU2016 1Uz profesionalno bavljenje stolarstvom, Stipan Bašić Škaraba iz Subotice se već dvadesetak godina bavi pisanjem pjesama. Objavljivao ih je u knjigama Lira naiva (sudionik je deset istoimenih pjesničkih susreta) i u kalendaru Subotička Danica, a neke od njih nagrađivane su na Velikom prelu u Subotici i na Festivalu bunjevački pisama. Njegovo dosadašnje stvaralaštvo u području poezije zaokruženo je književnim prvijencem, naslovljenim Bunjevačka grana stihom izatkana koji je predstavljen 9. veljače 2016. godine, u punoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici.

Bunjevačka grana stihom izatkana objavljena je u nakladi Hrvatske čitaonice. Dopredsjednica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković je istaknula kako knjiga sadrži 40 pjesama podijeljenih u pet cjelina. „Pjesme govore o njegovoj ljubavi prema salašima, prema svom bunjevačkom rodu i hrvatskom narodu, o običajima i tradiciji, o onome što ga veže za ovaj prostor. Govore i o bećarskim dogodovštinama, ali pjesnik najviše pjeva o prelu. Zato je ovo predstavljanje priređeno u preljsko vrijeme“, kazala je Čeliković.

Skaraba naslovnica mKnjiževnik i autor pogovora knjige Tomislav Žigmanov je ocijenio kako je Stipan Bašić pjesnik svijeta i života bunjevačkih Hrvata. Poruke njegovih stihova su, dodao je, da se vlastito treba čuvati i razvijati. „Njemu je stalo do toga da se ono vlastito u životu, u svijetu u kojem jeste, oplemeni, te da se kao takvo s ponosom i s razlozima pozitivnoga naboja sačuva. Da se kao vrijedno ne samo treba njegovati, već i razvijati i prenositi na mlađe naraštaje. Hvala mu na tome“, rekao je Žigmanov.

Autor je zahvalio svima koji su pomogli da knjiga bude objavljena, te otkrio kako je simbolika broja 40, koliko njegov prvijenac sadržava pjesama, zapravo broj godina otkako je upoznao svoju suprugu Jadranku.

Knjiga sadrži i CD s 16 uglazbljenih Bašićevih pjesmama, a neke od njih čuli smo i na predstavljanju. Za to su se pobrinuli Tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, Tamburaški sastav Ruže i vokalni solisti Matija Ivković Ivandekić, Emil Cvijin, Ladislav Huska i Lidija Ivković. Škarabine stihove kazivali su Ivan Huska, Davorin Horvacki, Bernadica Ivanković i vlč. Julije Bašić, a u glazbenom dijelu programa imali smo prilike čuti i Augustina Žigmanova na gajdama.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima