Predstavljen projekt Kovčežić

Objavljeno: 04.12.2015. Pregleda: 27

Kovcezic2015 1aU Novosadskoj novinarskoj školi je 30. studenoga 2015. godine predstavljen projekt Kovčežić – audio bajke na jezicima nacionalnih manjina. Predstavljeno je osam snimljenih audio pripovijetki na pet jezika nacionalnih manjina: mađarskom, hrvatskom, rumunjskom, rusinskom i slovačkom jeziku. Snimljene su dvije pripovijetke na hrvatskom jeziku: Kutija za strahove Katarine Čeliković i Zimske avanture jedne bubamare Ruže Silađev, koje je za potrebe audio snimanja kazivala Kristina Ivković Ivandekić. Sve pripovijetke su ilustrirane i prevedene na srpski jezik, a također se mogu slušati na internetskoj stranici Novosadske novinarske škole – www.novinarska-skola.org.rs. Pripovijetke će biti dostavljene i knjižnici Udruge slijepih i slabovidih.

Kovcezic2015 2Na predstavljanju su govorile Katarina Čeliković, književnica i publicistkinja koja stvara na hrvatskom jeziku i Ana Nikulina Ursulesku, književnica i novinarka redakcije na rumunjskom jeziku Radija Novi Sad. One su istaknule projekte u kontekstu njegovanja materinskoga jezika. Također se govorilo i o značaju ovakvih sadržaja za radio, koji je pred izumiranjem, što je veoma loše za bilo koju nacionalnu manjinu, a samim tim i za očuvanje materinskoga jezika.

Kovcezic2015 3 mKnjiževnica i publicistkinja Katarina Čeliković kaže za HR kako je ovaj projekt od iznimne važnosti, jer manjinske zajednice napokon mogu ponuditi svojoj djeci priče i pripovijetke i u ovakvom formatu. „Jedini način da jezik manjina sada ostane živ je isključivo preko medija“, kaže ona.

Kovčežić ima veliki doprinos multikulturalnosti u Vojvodini. Osim što obogaćuje ponudu sadržaja za najmlađe, omogućuju autorima književnosti za djecu da svojim djelima podare dodatnu vrijednost putem novog medijskog formata. Koordinator projekta Stefan Janjić je istaknuo kako će se Novosadska novinarska škola zalagati da se ovaj projekt nastavi i razvije povećanjem broja autora i jezika nacionalnih manjina na kojima su priče napisane. Projekt je proveden uz potporu Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima