Predstavljena knjiga „Moja Luca“ Ivana Ivkovića Ivandekića

Objavljeno: 17.10.2015. Pregleda: 41

Moja Luca predstavljanjeSU2015 1Javnosti poznat kao fotograf i autor kratkih filmova koje potpisuje pseudonimom Klapim, Ivan Ivković Ivandekić okušao se i u pisanju kraćih šaljivih priča, što je rezultiralo knjigom pod nazivom Moja Luca. I ovaj njegov uradak inspiriran je životom, tradicijom i običajima bunjevačkih Hrvata. Knjiga je predstavljena 8. listopada 2015. godine u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici u formi, kako ga je Ivković Ivandekić nazvao, performansa Sitim se jedne lipe pisme u čijoj su izvedbi, uz autora, sudjelovali i članovi ansambla Hajo.

Moja Luca predstavljanjeSU2015 3„Knjiga divani o ljubavi između mene i moje Luce“, kaže Ivković Ivandekić. „To vam je lagano štivo, jedna klasična ljubavna problematika: Ive voli Lucu, Luca voli Ivu, roditelji Lucu komendiraju gazdačkom Josi s Čikerije jer sam ja siroma, a Luca ne voli Josu... Knjiga je nastala od oko 1.400 ‘statusa’ koje sam objavljivao na Facebooku u proteklih šest godina. Od njih sam napravio kratke pripovitke. Knjiga je pisana na bunjevačkoj ikavici, koja se ritko može vidjeti na Facebooku. Naša se ikavica danas sve manje divani, te sam je tio i na ovaj način sačuvati od nestanka.“

Lektor knjige i novinar Zlatko Romić istaknuo je kako su ključne vrijednosti ove knjige njezina dokumentaristika i jezik, odnosno narječje kojim je pisana. „Ivanov jezik je tečna ikavica, tako govori i piše, a ono što je osobito vrijedno je njegovo dobro poznavanje običaja koje je opisao u svojoj knjizi“, kazao je Romić.

Moja Luca predstavljanjeSU2015 2Knjiga je objavljena u vlastitoj nakladi autora, a njezino tiskanje dotacijama su pomogli pojedinci, među kojima se ističu glavni sponzori – Antun i Zlata Pavošević iz SAD-u. Autorica naslovnice i crteža u knjizi je Ružica Paić iz Sotina.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima