Predstavljena knjiga s. Blaženke Rudić

Objavljeno: 17.10.2016. Pregleda: 47

knjiga blazenke rudicIma doživljaja, dojmova, slika, nekih dragosti, ima riči koje se ne mogu podijeliti ni s kim osim s ljudima iz ove ravnice, koji je vole. Ima, također, pitanja, osjećanja, lutanja koja ne zaobilaze tražitelje Istine, ma gdje i ma tko bili. Žreci, službenici i poklonici te ljubavi prema riječima, prema lijepom i prema istini, ma kako je izražavali, sestre dominikanke, rodbina i prijatelji, okupili su se u subotu, 8. listopada, u pastoralnom centru Augustinianum radovati se trećoj knjizi pjesama sestre Blaženke Rudić naslova Povratak iskonu.

Skup je u ime organizatora, Katoličkog društva Ivan Antunović, pozdravio pročelnik nakladničkog odjela, vlč. Josip Štefković.

O poeziji sestre Blaženke govorila je časna majka sestara dominikanki Katarina Maglica. Zbirka pjesama Povratak iskonu podijeljena je u 3 cjeline, Zatočena u kamenu, Tajne duše i Razgovor s mojim pokojnima, rekla je Katarina Maglica.

„Autorica se trudi objasniti i razumjeti sebe, svoj unutarnji svijet i vlastitu narav povratkom korijenima, svom iskonu, birajući slike koje nosi u sebi iz djetinjstva i mladosti.

Prvi i treći dio knjige pisan je bunjevačkom ikavicom, a u odjeljku Tajne duše, koji je pisala književnim jezikom, kao da je čitateljima htjela poručiti: nisam zakopana samo u vlastitu prošlost, tu sam s vama u istom svijetu, u istim problemima, istim pitanjima. Otkriva nam svoje želje, nadu, gorčinu, žeđ, govori o suzama, sudbini, smrti, o pitanjima koja je muče i osjećajima koji je razdiru. Osjeća nemoć pred silinom života, pred egzistencijalnom samoćom čovjeka koji je po prirodi društveno biće. U pjesmama koje odzvanjaju snagom proživljenog iskustva otkriva svoj bunt, pitanja i traženja jasnih odgovora i sigurnosti“, kazala je Maglica.

Iako bi se, po riječima Katarine Maglice, ove pjesme mogle svrstati u duhovnu religioznu tematiku, ona ih, s obzirom na to da među ostalim obuhvaćaju i ljubavnu liriku, radije promatra kao misaono refleksivne pjesme s motivima svojstvenim duhovno religioznom stvaralaštvu. „Pjesme su majstorski stilski i sadržajno sazdane“, zaključila je Maglica.

Zbirka poezije Povratak iskonu, 21. je u ediciji Poezija, serije Duhovnost, nakladnika Katoličkog društva Ivan Antunović, a u sunakladi Kongregacije svetih anđela čuvara sestara dominikanki, u povodu 800 godina od utemeljenja dominikanskog reda. U posljednjih 15 godina u ovoj seriji tiskano je samo 5 sličnih knjiga, rekla je urednica knjige Katarina Čeliković, predstavljajući zbirku u kontekstu suvremene hrvatske duhovne lirike.

Svećenik i pjesnik, Lazar Novaković i u pogovoru je napisao da se ispunio radošću dobivši u ruke zbirku poezije s. Blaženke Rudić. Razlog radosti je istina da Blaženka živi, to jest stvara, dariva se, rekao je prisjećajući se da je s njom uvijek znao lijepo razgovarati. U svojemu razmišljanju o njenim pjesmama koje je pročitao sjemeništarac Đuro Juhas, Novaković je na istoj plohi označio i dva pokojna svećenika i poete, Marka Vukova i Josipa Temunovića. Na završetku ovog blagdana poezije, autorica zbirke časna sestra Blaženka Rudić je rekla da je radosna i ganuta priređenom večeri.

„Pjesme su nastajale 10, 15 godina, po inspiraciji ili iz potrebe. Odvažila sam se zamoliti Društvo Ivan Antunović da izda ovu knjigu pjesama ovdje, u Subotici, iako ja sada živim u Korčuli jer, ako sam pjesnikinja i ako ovo ima neku vrijednost, onda to želim ostaviti ovdje, svome narodu“, rekla je časna Blaženka.

Naslovnicu i foto ilustracije u knjizi uradio je Zoran Vukmanov Šimokov, moderatorica večeri je bila Klara Dulić, stihove su govorili nećak sestre Blaženke Ivan Vizin i Nevena Mlinko, a glazbenu točku je na tamburi izveo Marko Kujundžić.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (N. Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima