„Prelo na salašu“ u Đurđinu

Objavljeno: 28.02.2022. Pregleda: 65

Nakon Dičijeg prela Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Đurđin organiziralo je još jednu pokladnu manifestaciju – Prelo na salašu. Prelo je održano u nedjelju, 20. veljače 2022. godine, u župnoj dvorani koja odnedavno nosi naziv Pastoralni centar otac Gerard Tomo Stantić.

Zbog epidemijske situacije i đurđinsko prelo je bilo u vrijeme užne, a ne večere te s manjim brojem gostiju. Ipak, osim zabave za koju se pobrinuo ansambl San iz Subotice, članovi Društva priredili su kratak program. Kao i prijašnjih godina, na početku programa otpjevana je pjesma Prelo na salašu koju je još za prvu manifestaciju pod ovim imenom napisala članica Društva Verica Dulić. Potom su nastupila djeca koja pohađaju pjevačku sekciju pod ravnanjem Nele Skenderović, a priređen je i igrokaz koji je s djecom uvježbala vjeroučiteljica Verica Dulić. Program je vodila Josipa Kujundžić, koja je bila ovogodišnja jedina prelja. Pročitana je i pobjednička preljska pjesma Velikog prela autorice Nevene Mlinko te pjesma koju je za istu prigodu napisala Verica Dulić. Kao i svake godine, organizirana je tombola na kojoj je svaki gost nešto dobio. Na jelovniku je bila tradicionalna krumpirača i fanki s pekmezom.

Koliko je i zašto važno organizirati i doći na prelo podrcrtao je župnik Danijel Katačić.
„Unatoč tomu što su prela opjevana u mnogim pjesmama, gubi se osjećaj za njih. Kad se u narodu počne gubiti osjećaj za lijepo i vrijedno nastaje praznina, a u tu prazninu se onda useli tuđe i javi se otuđenost. Kad damo mjesta otuđenosti dolazi nešto novo, gubimo svoj identitet. Trebamo biti svjesni vrednote koju su nam predali naši stari i odgajati buduće generacije da znaju čuvati ono što je do danas ostalo živo“, rekao je župnik.

Uz domaćine, predsjednicu Društva Maricu Stantić i župnika Katačića, gostima se obratio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. On je čestitao Đurđinčanima na ustrajnosti održavanja kontinuiteta prela te je istakao njihovu važnost. „Običaji, a tako i prelo, sastavni su dio našeg identiteta. Stoga ih trebamo njegovati i čuvati kako ne bismo zaboravili tko smo. Oni nam mogu pomoći u jačanju zajedništva“, poručio je Žigmanov.
Ovom prigodom pozvao je prisutne da se aktivno uključe na predstojeće parlamentarne izbore, prvenstveno tako što će dati potpis za izbornu listu Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani u okviru koje DSHV sudjeluje na izborima.

Na prelu je među uzvanicima bila i predsjednica Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje Margareta Uršal.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima