„Prelo sićanja“ 2018. održano u Subotici

Objavljeno: 09.03.2018. Pregleda: 30

prelo sicanja sl.1Osmo Prelo sićanja i ove je godine okupilo stotinjak sudionika koji su se bar na trenutak vratili u prošla vremena. Kako je uobičajeno, okupljanje je započelo kod spomenika Presvetog Trojstva u središtu grada, a potom su se sudionici odjeveni u svečanu zimsku nošnju uputili na večernju misu, koja je služena u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici. Misno slavlje predvodio je mons. Marko Forgić uz koncelebraciju braće franjevaca i svećenika Subotičke biskupije.

Nakon mise druženje je nastavljeno u dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, gdje su svirali tamburaški sastavi Ruže i Hajo, te je večer prošla uz igru, razgovor, kartanje i nezaobilazne fanke.prelo sicanja sl.3
Prelo sićanja je održano 11. veljače, a nazočne je u ime domaćina pozdravio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličnog društva Ivan Antunović, kao i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša. Prigodnim riječima osmo Prelo sićanja otvorio je vlč. Julije Bašić, te je dobrodošlicu poželio i Lazar Cvijin, predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo.
Zanimljiva je činjenica da se svake godine za ovo prelo šije nova nošnja, što je i prvobitni cilj organizatora. „Početna ideja je bila očuvati našu nošnju i naš folklor. Ono što mi je osobito drago jest što se svake godine pojavljuju nove nošnje, kako kod muškaraca tako i kod žena. Originali nošnje koji postoje su stari i dotrajali, a nova nošnja koja se šije je identična originalu, samo su materijali drugačiji, ali i to se pažljivo bira kako bi bili prikladni. Dok ima nas i ovakvih okupljanja bit će i nošnje koja će se šiti i čuvati“, kazao je Ivan Piuković jedan od organizatora Prela sićanja.
I ove godine organizatori su bili Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo i Katoličko društvo Ivan Antunović, a za ovu prigodu korištena je nošnja iz spomenutog centra, kao i brojnih obiteljskih zbirki.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima