Prelo u Beregu

Objavljeno: 12.03.2020. Pregleda: 33

beregTamo gdje je Šokadija, tamo je uvijek veselo i razigrano. Tako je bilo i na Šokačkom prelu u Beregu, a dobrog raspoloženja nije manjkalo ni gostima ni domaćinima. Ove godine za prelo se tražila karta više, pa su domaćini HKPD Silvije Strahimir Kranjčević ugostili više od 200 svojih prijatelja. Već je uobičajeno da preljsko veselje upotpune gosti iz Hrvatske, a ove godine to su bili članovi muške i ženske pjevačke skupine KUD-a Branimir iz Bošnjaka. Bio je to uzvratni posjet, jer su članovi Kranjčevića bili njihovi gosti na Smotri marijanskih pjesama.

„Čestitam vam na naporima koje činite da sačuvate jedan od svojih običaja. Prelo je na kulturnoj mapi Hrvata u Vojvodini zacijelo najrasprostranjenija manifestacija u području tradicijske kulture. Zastupljena je i kod šokačkih i kod bunjevačkih Hrvata. Zajedništvo, kreativni čin i stalost da budemo zajedno, da kreativno trošimo vrijeme na ono što je vrijedno. I stoga neka nam ovo prelo bude razlog da istrajavamo, prije svega u ovako malim sredinama kao što je Bereg”, kazao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, otvarajući ovogodišnje prelo.
Gostima prela dobrog raspoloženja nije manjkalo, pa je dvorana bila pretijesna za sve željne igre i plesa. Zaslužni za to su članovi Tamburaškog sastava Čokanj iz Našica, koji su već šest godina dio preljskog veselja u Beregu. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima