Premijera HKUD-a „Vladimir Nazor“ – Suvremena komedija situacije

Objavljeno: 29.10.2012. Pregleda: 37

nazor-tres bum zum-premijera1-mDramska sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Nazor" premijerno je 20. listopada 2012. godine izvela kazališnu predstavu „Zum, treš, bum". Ovu suvremenu komediju napisao je mladi Marko Lončar, a u ulozi redateljice bila je također mlada Lea Jevtić.

Dvorana Hrvatskog doma na premijeri je bila puna, a publika je predstavu prekidala smijehom i pljeskom. Za dramsku sekciju „Vladimira Nazora" ova je predstava nešto novo jer su do sada uglavnom radili tradicijske komade.

„Zum, treš, bum" suvremena je komedija, a radnja se događa u novinarskoj redakciji. Komediografski zaplet počinje kada prostor u novinama zakupljuje nova estradna „zvijezda". Tu svoju priliku za osvetu uredniku i priliku da se domognu mjesta čelnog čovjeka redakcije vidi dio uposlenika. Urednikovo bračno nevjerstvo koriste kako bi se preko urednikove supruge domogli boljih pozicija u redakciji. Na kraju svi ostaju bez ičega, ne samo funkcija, već i bez posla.

„Ovo je prvi moj tekst koji je izveden na sceni. Na premijeru sam došao s velikim očekivanjima, ali i nervozom, jer nisam znao kako će publika prihvatiti ovaj tekst, ali vidim da su svi bili oduševljeni i drago mi je zbog toga. Odabrao sam komediju, jer je to nešto što publika lakše prihvaća, a i u ovim turobnim vremenima treba nam više smijeha. Glumci su predivni, svatko na svoj način me je oduševio, Lea je odlično odradila režiju i prezadovoljan sam", kaže Marko Lončar.

Poslije premijere zadovoljna je bila i redateljica: „Mnogo je bolje bilo nego na probama, energija je bila na razini, a to je osjetila i publika koja je uživala, bilo je tu i smijeha i pljeska", kaže Lea.

U ulozi novinarke Mande bila je Jolika Raič, iskusna članica dramske sekcije „Vladimira Nazora". „Uvijek sam željela ulogu gdje ima malo više slobode, a ovo je takva uloga. Ugodno me je iznenadio pljesak iz publike tijekom predstave, jer naša je publika navikla da se mi bavimo izvornim stvarima vezanim za Bunjevce, naše podrijetlo, običaje. Publika je ipak željna nečeg novog, da malo izađemo iz onih okvira koje smo imali, da bude tu i suvremenih tema, ali da ostane naše, jer i u ovoj predstavi mi smo ostali vjerni ikavici", kaže Jolika Raič.

nazor-tres bum zum-premijeraProbe kazališne predstave „Zum, treš bum" počele su još proljetos, a intenzivne probe trajale su oko mjesec dana pred premijeru. „Predstava daje mogućnost svakom pojedincu da se pokaže i dokaže i to se pokazalo baš na premijeri. Na svakoj probi bili smo malo zategnuti, a večeras smo se otvorili, spontano rješavali neke stvari, tako da se čak i neke pogreške nisu primijetile. Mladog Marka Lončara večeras sam upoznao prvi put, Lea je do sada radila s mlađim dramskim grupama, ali mislim da smo dobar tim. Ostali smo vjerni komediji, ali malo smo izašli iz klišeja tradicijskih komada. Već naša prošla predstava 'Oporuka' bila je malo drugačija, dala je glumcima mogućnost da se oslobode. Kroz ovu predstavu pokazali smo kako možemo raditi jedan suvremen tekst", kaže pročelnik dramske sekcije Zvonimir Lončar, koji najavljuje i gostovanja u suradnji s Fondacijom „Most". U suradnji s ovom fondacijom dramska sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor" planira obići okolna mjesta, ne samo s posljednjom predstavom već i s drugim kazališnim ostvarenjima.

Predstavu je pratio i David Kecman Dako, književnik, likovni i kazališni kritičar koji je do sada bio u ulozi selektora na mnogim amaterskim kazališnim festivalima. „Nova kreacija na sceni HKUD-a 'Vladimir Nazor' u znaku je komedije situacije. Autor se potrudio u pogledu teme biti suvremen, dakle redakcija u raspadanju, uvijek pred neizvjesnošću, pred pitanjem hoće li opstati, i ono klasično - međuljudski odnosi. Sve to odigrano ovako vedro djeluje veoma simpatično. Tekst Marka Lončara je komedija situacije, cilj je da bude smijeha, a to se u ovoj kazališnoj predstavi i ostvaruje. Glumci različitih generacija pokazali su zdušnu igru i ovo je ansambl predstava. Tu se nitko posebice ne izdvaja, jer svi igraju jedni za druge«, kaže Kecman.

U publici je bilo dosta mladih posjetitelja, a jedna od njih je Marija Španović: „Dopala mi se predstava i mislim da su svi posjetitelji uživali. Mnogo humora, smijeha, to je ono što nam svima treba", kaže Marija.

Komedija „Zum, treš, bum" premijerno je izvedena godinu i pol dana poslije posljednje premijere, predstave „Oporuka". Osim Jolike Raič i Zvonimira Lukača u predstavi igraju i Klara Oberman, Antun Kovač, Tatjana Bošnjak i Marko Jevtić, a redateljica je Lea Jevtić.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima