PRENOSIMO: Josip Pavlović, predsjednik HKD-a Šid – razgovor s povodom

Objavljeno: 18.07.2017. Pregleda: 48

HKD Sid logo m

Hrvatsko kulturno društvo Šid nedavno je obilježilo svoju sedmu obljetnicu postojanja i rada. Za prošlu godinu predsjedništvo ove udruge ističe da su dostigli svoj maksimum. Imali su tijekom godine 38 različitih aktivnosti i nastupa, a kao svoj najveći uspjeh ističu izgradnju i natkrivanje bine u dvorištu župne kuće, čime su, kako kažu, dobili povoljnije uvjete za rad i nastupe, posebice tijekom ljetnih mjeseci. U šest sekcija, koliko djeluje pri udruzi, aktivno je uključeno oko 70 članova, kao i 20 onih koji nesebično daju svoj doprinos u radu sekcija. Sedma obljetnica postojanja i rada hrvatske udruge iz Šida bila je povod razgovora s predsjednikom HKD-a Šid Josipom Pavlovićem.

Danas, nakon sedam godina rada i truda predsjedništva i članova HKD-a Šid, kakvu biste mogli dati ocjenu rada Društva?

I pored svih poteškoća prilikom osnivanja Društva, mogu danas s ponosom reći da smo od ukupno 35 hrvatskih udruga u Vojvodini možda među šest aktivnijih. Mislim da je to bez lažne skromnosti, za svaku pohvalu. Posebice moram naglasiti da su nam članovi udruge iz tri mjesne zajednice, što zahtijeva i putovanje u Šid i zbog toga se probe održavaju samo jedan dan u tjednu. To nam ponekad stvara organizacijske poteškoće, ali i ih uspijevamo prevladati. U odnosu na početak rada i samog formiranja udruge mislim da nitko od nas nije mogao ni zamisliti da će nakon sedam godina, uz svesrdnu pomoć našeg župnika Nikice Bošnjakovića, naša udruga dostići ovu razinu. Plasirali smo se na Pokrajinsku smotru folklornih društava izvornog stvaralaštva 2014. i 2016. godine, što smatram velikim uspjehom našeg Društva. Moram naglasiti da su u našoj udruzi, osim pripadnika hrvatske zajednice, uključena i djeca iz nacionalno mješovitih brakova, što posebno cijenim i što posebice krasi našu udrugu. Kao predsjednik udruge stalno potenciram da što više privučemo pripadnike i drugih nacija kako bi postojao neki reciprocitet između broja nacionalnih manjina u šidskoj općini i broja članova naše udruge.

Koliko odjela danas djeluje u HKD Šid?

U okviru udruge djeluje šest sekcija. Folklorna, mlađa i starija skupina, tamburaški orkestar u okviru kojeg pokušavamo napraviti veliki orkestar, udruga žena Šokice koja se bavi izradom i doradom nošnji, zlatoveza i ostalih rukotvorina, biblijsko-dramska sekcija, zatim literarna i likovna sekcija. Ove godine naša udruga će obilježiti i petu obljetnicu održavanja likovne kolonije, koja će biti organizirana početkom rujna. Planiramo napraviti jedan katalog svega urađenog u prethodne četiri godine, uključujući i ovu.

Koliku pomoć HKD Šid dobiva od nadležnih državnih institucija i jeste li u tom smislu zadovoljni?

Financijski problemi tište sve kulturne udruge, kao i potencijalni izvori sredstava za rad udruga. Mi smo se, kao i većina udruga, opredijelili da se obraćamo na više adresa i tako potražimo pomoć. Uglavnom se obraćamo na osam do deset adresa tijekom godine kada su u pitanju institucije, a što se tiče pojedinaca, određeni broj njih nam pomaže najviše kupovinom slika nastalih na likovnim kolonijama, mada ima dosta i onih koji nam pomažu i financijski ili na neki drugi način. Mi im se zahvaljujemo tako što im darujemo slike koje posjedujemo.

Ove godine HKD-u Šid odobrena su od nekoliko državnih institucija financijska sredstva. Jeste li Vi kao predsjednik zadovoljni i hoćete li uspjeti podmiriti sve potrebe rada udruge?

Moram naglasiti da naša udruga s lokalnom samoupravom i sa svim kulturnim institucijama koje djeluju u našoj općini ima izuzetno dobru suradnju. Općina Šid nam već treću godinu zaredom, sa sredstvima u iznosu od 120.000 dinara, pomaže u organiziranju likovne kolonije. Smatram da je to jedna sasvim pristojna suma kojom možemo ugostiti likovne umjetnike i organizirati koloniju u našoj župi. Također, prije nekoliko dana stigla nam je odluka od Veleposlanstva Hrvatske da nam je odobreno 14.000 kuna. Prošle godine također smo od njih dobili sredstva u iznosu od 10.000 kuna, koje smo iskoristili za izgradnju bine, osvjetljenje i ozvučenje. Smatram da je to za svaku pohvalu i ja im se zahvaljujem na pomoći. Sredstva smo dobili i iz pokrajinskog proračuna, Primorsko-goranske županije, zatim Općine Tovarnik koja nam je tu u susjedstvu i s kojom blisko surađujemo, kao i s kulturnim društvima koja djeluju u tom mjestu. Uz pojedince koji se rado odazivaju i pomažu, uz sumu novca dobijenih prodajom slika i od novca članarine, mogu reći da ne oskudijevamo i da smo zadovoljni. No, ono što će nas učiniti još sretnijima to je da privolimo još veći broj djece koja će njegovati našu tradiciju i samim tim opravdati sve ono za čega se mi kao predsjedništvo udruge najviše zalažemo, a to je očuvanje hrvatske kulturne baštine ovog dijela Srijema.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima