Preprekova jesen u Kulturnom centru Novog Sada

Objavljeno: 10.11.2023. Pregleda: 43

HKPD Stanislav Preprek iz Novog Sada priredilo je 28. listopada 2023. godine u Kulturnom centru Novog Sada, kao i svake godine, manifestaciju Preprekova jesen, na kojoj je predstavilo najnoviju, istoimenu, zbirku kratkih priča. Istovremeno je obilježilo i 18. obljetnicu svojega rada.
Nakon pozdravne riječi predsjednika udruge Krešimira Tkalca, recenzent Franjo Nagulov ukratko je predstavio značajke ovogodišnje zbirke, te natječaja za najbolju priču koji joj je prethodio. Na njemu je, kako je istaknula urednica zbirke Dragana V. Todoreskov, sudjelovalo 23 autorice i autora koji su podrijetlom iz Srbije, Hrvatske, Nizozemske i Italije. Svi oni pišu na hrvatskom jeziku, a u zbirci su prisutne priče različite tematsko-motivske i žanrovske orijentacije, od proznih radova bliskih putopisu, meditativne proze, lirskih crtica, preko zavičajnih priča ispripovjedanih s mnogo lokalizama.
Članovi stručnog povjerenstva koji su ocjenjivali pristigle rukopise bili su: Maja Gračan Livada, pjesnikinja iz Rume i članica Književnog kluba ove udruge, Franjo Nagulov, pisac i književni kritičar iz Vinkovaca i urednica Preprekovih zbornika dr. Todoreskov. Treću je nagradu zaslužila priča Facebook muke jedne bake Jagode Prebeg, drugu je dobila Ruža Silađev za priču Uvrijedih zbog mora dok je prva nagrada dodijeljena priči Marijane Balog Parazajde Gore je uvijek sunčano, koju je pročitala Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Preprekova književnoga kluba. U obrazloženju prve nagrade povjerenstvo je navelo: ‚‚Ono što spaja sve tri priče jest obiteljska tema u kojoj se iznimno snašla M. Balog Parazajda, koja opisuje incestuozni odnos u obitelji. Djevojčica kojoj nitko ne vjeruje, prinuđena je napustiti roditeljski dom i nositi se kako zna i umije s ogromnim stresom. Atmosfera koja odlikuje priču sukladna je temi, a misli glavne junakinje turobne su i teške. Balog Parazajda slika jedan patrijarhalni sustav u ruralnoj sredini, od kojega se nastoji osloboditi, a koji ostavlja teške posljedice po mentalno zdravlje glavne junakinje".
Manifestaciji su, u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nazočili voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine Mirjana Vatavuk i viši stručni savjetnik u istoj Službi Oliver Duspara, koji su prisutne pozdravili.
Glazbena podloga ovogodišnjoj jesenskoj manifestaciji bile su pjesme koje je izvela Ženska pjevačka skupina ove udruge, te, na kraju programa, izvođenja flautistice Marije Đorđević i pijanista Filipa Milosavljevića.
Manifestaciju su podržali Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima