„Preprekovo proljeće“ u Novom Sadu

Objavljeno: 23.04.2015. Pregleda: 44

Preprekovo proljece 2014-naslovnicaHKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada organizirao je 18. travnja 2015. godine još jedno Preprekovo proljeće, tradicionalnu književno-pjesničku manifestaciju u čast svestranog umjetničkog stvaratelja čije ime s ponosom nosi. Ovom prigodom predstavljena je šesta po redu zbirka pjesama Preprekovo proljeće nastala je kao plod književne sekcije ove udruge. Ove godine u zbirci su se našle pjesme 28 autora pisane na štokavskom, čakavskom i kajkavskom narječju hrvatskog jezika, a koje govore o ljubavi, sreći, tuzi, odrastanju…

Preprekovo proljece2015-2Govoreći o zbirci, predsjednik udruge Marijan Sabljak istaknuo je kako se na ovaj način njeguje pjesničko stvaralaštvo, a ujedno i naš materinski, hrvatski jezik. Također je naglasio i važnost suradnje udruga u cilju očuvanja hrvatskoga identiteta i jezika.

Jedan od pjesnika čije su pjesme našle u zbirci je i Marko Ivošev iz Novog Sada, koji piše na šokačkoj ikavici. Ivošev piše o svom djetinjstvu, o svom ocu i stricu te o sjećanjima na Monoštor. Svojim pjesama, kako kaže, želi očuvati šokački govor od zaborava, jer je šokačkih Hrvata u Vojvodini sve manje.

Autorica čije su se pjesme također našle u zbirci Jelisaveta Buljovčić-Vučetić kaže kako je od samoga početka aktivna u ovoj udruzi, kada je u literarnoj sekciji bilo svega par pjesnika u odnosu na danas. „Zbirka pjesama ‘Preprekovo proljeće’ svake se godine proširuje što mi je izuzetno drago. Drago mi je da imamo i mlade autorice, da i mladi ljudi vole poeziju. Mi čuvamo sjećanje na Prepreka, kao i na ostale hrvatske velikane, te na taj način čuvamo hrvatsku kulturu i jezik u Novom Sadu i Vojvodini. Naša udruga je povezana s drugim nacionalnih manjinama Novom Sadu. Ovakvim manifestacijama govorimo i o tome koliko se treba njegovati naša baština, kada živimo u multietničkoj sredini“, kazala je ona. 

Preprekovo proljece2015-1Svoje su pjesme ovom prigodom govorili: Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić-Vučetić, Branka Dačević, Dubravka Herget, Dragan Dražen Ilić, Manda Jakšić, Marko Ivošev Kuzma, Marko Kljajić, Bosiljko Kostić, Marija Lovrić, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić, Ljerka Radović, Mladen Šimić, Zlatko Urbanek, a u ime Branimira Miroslava Tomlekina stihove je kazivala Ana Marija Kaluđerović.

Manifestaciji su nazočili i književnici iz Hrvatske – Franjo Kopecki iz Čepina, Reza Stanković iz Bistrinaca i Zdravko Odorčić iz Zagreba, koji su također čitali svoje pjesme. Članovi HKUD Vladimir Nazor iz Sombora Antun Kovač i Kata Kovač kazivali su svoje stihove. Monologom Đuka Begović (Ivana Kozarca) predstavio se specijalni gost Ivica Koprivnjak, glumac kazališta u Belišću.

Ovogodišnje Preprekovo proljeće otvorila je pjevačka skupina HKUPD Stanislav Preprek. Priređena je i izložba slika članova društva: Mande Jakšić, Bosiljka Kostića, Mladena Franje Nikšića, Jelene Rajič i Mladena Šimića.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Klinac i M. Lovrić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima