Priredba na završetku Etno kampa oduševila posjetitelje

Objavljeno: 10.09.2012. Pregleda: 47

etnokamp2012-1Završna priredba Etno kampa održana je 31. kolovoza 2012. godine, u dvorištu Hrvatske čitaonice u Subotici, u čijoj se organizaciji i održao kamp. Pedeset petero djece iz osnovnih škola „Ivan Milutinović" i „Matko Vuković" iz Subotice, te „Vladimir Nazor" iz Đurđina, koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili slušaju izborni predmet „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture", priredili su brojnim posjetiteljima jednosatni program i prodajnu izložbu svojih radova s kampa.

Kreativno manualne radionice u kojima su djeca radila s drvetom, slamom, zrnjem, slamčicama i papirom, vodile su učiteljice Tanja Dulić, Sanela Molnar, Danijela Romić, Biljana Vojnić Hajduk i odgojiteljice Ivana Kolar, Anica Čipak, Miljana Bojić i Biljana Kujundžić. Također, u kampu se održavala i glazbena radionica koja se sastojala iz tamburaške i pjevačke, potom folklorna, recitatorska, a najviše zainteresiranih bilo je za dramsku. Neki su se okušali i u kuharskoj radionici, a pored svega toga bilo je vremena i za sigranje. Jednodnevni izlet koji se svake godine priređuje, sada je bio organiziran na salašu obitelji Šimić na Čikeriji, a jedne večerie u dvorištu Čitaonice misu je služio monsinjor magistar Andrija Anišić. Tamburaše je pripremio Nenad Temunović, a za pjevanje su bili zaduženi Anita Kovač i Nikola Bašić iz VIS-a „Proroci".

etnokamp2012-2Predsjednica Hrvatske čitaonice i voditeljica Etno kampa Bernadica Ivanković zadovoljna je ozračjem zajedništva i odzivom djece, jer ih je bilo 20 više nego prošle godine.

„Ono što mi je posebno bitno jest to zajedništvo djece koje se tu stvara. Tu se oni upoznaju i shvaćaju da nisu samo male oaze u nekim školama, nego da ih ima još i da se slobodno mogu izražavati i razvijati svijest o pripadnosti hrvatskoj zajednici. Ovdje oni njeguju svoj jezik, govore bunjevačkim dijalektom, ali i hrvatskim standardnim jezikom. To nam je cilj, da progovore, da se druže i da nastave isto ovo što i mi sada radimo", rekla je Bernadica Ivanković.

Pomoćnik pokrajinskog tajnika za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica oduševljen je svim što su djeca priredila.

etnokamp2012-3„Mi u pokrajinskom tajništvu svakako imamo osjetila i srce, pogotovu za mlade ljude i djecu, da damo svoj doprinos, da potpomognemo sve vaše aktivnosti. Već dugi niz godina Pokrajinsko tajništvo za nacionalne zajednice je pomagalo mnoštvo aktivnosti koje su bile generirane iz Hrvatske čitaonice. Ne sumnjajte da će tako biti i ubuduće. Svakako da će tako biti dok sam tamo ja i ja sam vam neka vrsta zaloga za to, ali ne sumnjajte da takvu vrst razmišljanja i osjećanja imaju i drugi u drugim tajništvima koji su resorno zaduženi za nacionalne zajednice koje podupiru očuvanje identiteta i svega onoga što se unutar neke zajednice, a ovaj puta hrvatske, čini da Hrvati ostanu svoj na svome i da sačuvaju svoj identitet", rekao je Groznica.

Organizaciju Etno kampa pomogli su predškolska ustanova „Naša radost", Hrvatsko nacionalno vijeće, a logističku potporu dali su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica.

Tekst: Nela Skenderović
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima