„Priskakanje vatre" u Tavankutu

Objavljeno: 26.07.2021. Pregleda: 76

tajvan vatraČlanovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta su 25. lipnja 2021. godine povodom blagdana svetog Ivana Krstitelja, u narodu poznatog kao sv. Ivan Cvitnjak, organizirali Priskakanje vatre ispred etno salaša Balažević.  

Ovaj se stari običaj bunjevačkih Hrvata u Tavankutu organizira godinama unazad, kako bi se mladim članovima prenijela tradicija. Sadržajan simbolima, ovaj je običaj poznat i po tome što je bio povod da se momci i djevojke sretnu, te nakon preskakanja vatre zaplešu kola i parovne bunjevačke igre. Prema ovakvom modelu održano je i ovogodišnje Priskakanje vatre u Tavankutu. Sudionici su bili članovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, mještani ovog sela i posjetitelji iz okolnih mjesta.
O ovom tradicijskom običaju bunjevačkih Hrvata vlč. Tomislav Vojnić Mijatov kaže: „ U tradicijskoj baštini bunjevačkih Hrvata svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja naziva se i Litnjim Božićem jer se blagdan slavi 24. lipnja, točno šest mjeseci prije Božića, tj. rođenja Isusa jer je prema Lukinom izvještaju Ivan šest mjeseci stariji od Isusa. Rođenje Ivana Krstitelja je vezano uz ljetni solsticij, kada je sunce najjače, a sveti Ivan je upravo onaj koji je najavio Krista – Sunce. Sâm običaj paljenja Ivanjske vatre ima nešto i poganskoga, tj. na početku ljeta još su stari narodi paleći vatre htjeli ‘pojačati’ snagu sunca. Vatra je magijski izvor moći te se vjeruje da onaj koji preskoči vatru pobjeđuje demone. Vatra i plamen u kršćanstvu simboliziraju mučeništvo i vjerski žar, odnosno pobjedu svjetla nad tamom. Uz ovu svetkovinu su vezani različiti narodni običaji te među poznate običaje bunjevačkih Hrvata spada priskakanje ivanjskih vatri u sumrak uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja ili Cvitnjaka, kako volimo kazati u Bačkoj".
Održavanje ovogodišnjeg Priskakanja vatre pomogli su Antun Mamužić, koji godinama vodi brigu oko prikupljanja ogrizina (kukuruzovine čije je listove pojela stoka) za paljenje vatre, Tomica Vojnić Mijatov, novoizabrani pročelnik za očuvanje običaja bunjevačkih Hrvata, Boris Godar te Darko Prćić, voditelj folklornog odjela koji su organizirali mlade oko branja ivanjskog cvijeća, pletenja vjenčića te da obučeni u narodnu nošnju započnu preskakanje vatre. Tavankutsko vatrogasno društvo bilo je i ove godine prisutno uz organizatore, kako bi u slučaju potrebe priskočili u pomoć.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima