Priznanje za autoricu romana „Divlje guske”

Objavljeno: 08.01.2020. Pregleda: 49

nagrada za julijanuKnjiževna nagrada Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Stipan Bilić Prcić dodijeljena je prošloga tjedna Julijani Adamović za knjigu Divlje guske, koju je Razred za književnost HAZU-a ocijenio kao „vrijedno štivo koje se kvalitativno ističe unutar recentne domaće prozne produkcije”. Adamović je književnica podrijetlom iz Vojvodine (Plavne), koja od 90-ih živi u Hrvatskoj. 

Laureatkinji je na svečanosti u palači Akademije čestitao predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt. 
Ocijenio je kako dodjela te nagrade za HAZU, kao najvišu umjetničku, kulturnu i znanstvenu instituciju u Hrvatskoj, predstavlja svečanost kulture, umjetnosti i duha.
Iseljenik s višedesetljetnom bečkom adresom Stipan Bilić Prcić bio je uspješni trgovac i pučki pjesnik. Nakon smrti 2012. godine, oporučno je Zakladi ostavio izdašan novčani iznos i nekretninu u Zagrebu te je službeno najveći donator u povijesti Akademije. Njegova je želja bila da se oporučna sredstva doniraju za književne nagrade elitnim piscima na hrvatskome jeziku i potporu učenicima imotske Gimnazije dr. Mate Ujevića. Godišnja književna nagrada koja je po njemu dobila ime laureatu donosi 50 tisuća kuna. Odluku o dodjeli nagrade Julijani Adamović donio je Razred za književnost HAZU-a.
„Ovom nagradom željeli smo skrenuti pozornost javnosti na roman Divlje guske, jer nam se čini da on unosi u recentnu proznu produkciju nekoliko nezanemarivih kvaliteta”, rekao je tajnik Razreda, akademik Pavao Pavličić.
„Po mišljenju Razreda, roman Julijane Adamović Divlje guske nagradu je zaslužio ponajprije kao snažna evokacija zbilje otprije nekoliko desetljeća, oslikavajući mračnu stranu djetinjstva kroz mješavinu strašnoga i lijepoga. Najvažnije od svega možda je ipak to što se ta proza čita rado i sa zanimanjem, pri čemu imamo osjećaj da ona obogaćuje i naše viđenje zbilje i naše viđenje književnosti”, dodao je Pavličić.
Julijana Adamović je zahvalila Zakladi HAZU-a na nagradi te urednici romana Marini Vujčić i nakladniku Hena com što su prepoznali njezin rad. Dodala je da posebnu vrijednost nagradi daje činjenica da je riječ o Zakladi koja se temelji na donaciji pojedinca koji je život posvetio stvaranju materijalnih vrijednosti ali i baveći se umjetnošću, te koji nakon svoje smrti pridonosi da umjetnost bude prepoznata.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima