Projekt Svjedočanstvo tamburaške pismenosti s početka 20. stoljeća – digitalizacija

Objavljeno: 03.12.2016. Pregleda: 36

projekt tamburaska pismenostU okviru projekta Svjedočanstvo tamburaške pismenosti s početka 20. stoljeća – digitalizacija kojega realizira Gradska knjižnica Subotica, 9. studenoga održana je radionica praktične primjene digitaliziranih rukopisnih nota. Članovi HGU Festival bunjevački pisama koji istodobno pohađaju i glazbenu školu naučili su osnove pisanja nota u muzičkom programu Finale vježbajući na primjeru tamburaških partitura iz arhive Tamburaškog orkestra Radio Beograda koje se čuvaju u knjižnici i koje su digitalizirane ovim projektom. Radionicu je vodio profesor tambure Vojislav Temunović.

„Ova vrijedna zbirka rukopisnih nota, koja se od prošle godine nalazi u posjedu Gradske knjižnice Subotica, broji oko 1400 kompozicija s repertoara Tamburaškog orkestra Radio Beograda“, doznajemo od voditeljice projekta Bernadice Ivanković. „Ove note svjedoče o počecima, ali i uzlaznoj putanji muzičke, a posebice tamburaške pismenosti u našoj zemlji kao i koliko su oni bili suvremeni prateći muzičke žanrove koji su tada bili popularni. Na njihovom repertoaru mogu se naći djela seriozne i klasične muzike, koračnice i marševi, različite smese, kako se to tada zvalo, narodne pjesme, šlageri i sve forme koje su tada bile popularne. Također povijesna i etnomuzikološka vrijednost ovih zapisa je neosporna, kao i jedinstvenost prirode i veličine ove zbirke.“

Tradicijsko i suvremeno

Projektom Svjedočanstvo tamburaške pismenosti s početka 20. stoljeća – digitalizacija koji je financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, predviđeno je da se kompletna zbirka rukopisnih nota digitalizira i potom postavi na mrežne stranice Gradske knjižnice Subotica kako bi postala dostupna široj javnosti. Stoga je neophodno popularizirati ovaj bogati fond i predstaviti sve njegove prednosti, što je i jedan od ciljeva održane radionice s učenicima.

„Ove rukopisne note same po sebi imaju veliku vrijednost ali važno je i da se pokaže i kolika je njihova uporabna vrijednost danas“, kaže profesor Vojislav Temunović. „Želja nam je bila da mladima koji uče svirati tamburu u jednom novom, suvremenom miljeu predstavimo ovo blago te na koji način ove rukopise mogu primijeniti danas. Danas kada živimo u digitalnom dobu gdje je kompjutor nezamjenljiv medij pokušali smo povezati tradicijsko – rukopise i suvremeno – kompjutore u zajednički zadatak. Stoga smo odlučili obučiti mlade kako se pišu note u elektroničkom obliku. Ovaj novi vid muzičke pismenosti logični je slijed onog tradicijskog i ima brojne prednosti.“

Korisno znanje

Praktičnom je prethodio teorijski dio obuke, tj. upoznavanje s Tamburaškim orkestrom Radio Beograda i njihovom rukopisnom zbirkom nota koja se nalazi u riznici subotičke knjižnice. Učenici su pokušali sami prepisati partituru Martonoškog kola koju je komponirao Pere Tumbas Hajo 1956. godine u kompjutorskom programu Finale te jednim potezom miša izraditi odvojene „štimove“ za svaki instrument tamburaškog orkestra. Većina ovih učenika planira nastaviti školovanje u Glazbenoj školi te će im ovo znanje i iskustvo biti od velikog značaja posebice u daljnjem radu s orkestrom. Po završetku radionice svaki polaznik je mogao preslušati kompoziciju koju je pripremio za orkestar i pojedinačne instrumente, čime su odmah mogli provjeriti uspješnost svoga uratka.

„Veoma mi se svidjela ova radionica posebice što smo koristili kompjutore i što smo odmah mogli čuti kako smo napisali partituru, odnosno jesmo li negdje pogriješili. Bilo je jako zanimljivo i mislim da ću nastaviti koristiti ovaj program“, kaže Luka Matatić, jedan od sudionika radionice.

Bila je ovo još jedna prigoda da se obilježi značajni jubilej – 125 godina od rođenja poznatog tamburaša Pere Tumbasa Haje. Po završetku projekta Svjedočanstvo tamburaške pismenosti s početka 20. stoljeća-digitalizacija planirana je i izložba s prigodnim koncertom Subotičkog tamburaškog orkestra koji će izvesti dio repertoara iz spomenute zbirke notnih rukopisa. Također će biti predstavljen i novi portal Knjižnice na kojem će biti dostupni digitalizirani rukopisi nota iz te zbirke.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima