Projekti KD-a Ivan Antunović, župa u Rumi i Žedniku u programu prekogranične suradnje 2023.

Objavljeno: 06.10.2023. Pregleda: 52

Hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove godine ostvaruje Program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije preko kojega se financira 25 projekata. Princip funkcioniranja ovih projekata je po standardnoj praksi Europske unije, glavni partner iz Hrvatske i partner udruga iz Srbije. Ove godine za Hrvate u Srbiji izdvojeno je više nego prošle godine – 530.000 eura, a naredne godine će taj iznos, kako je najavljeno, biti povećan na dva milijuna eura.
Sredstva su dobile udruge, župe i druge crkvene organizacije, obrazovne i druge institucije, medijske kuće, općine, županije...
U ovome broju predstavit ćemo tri projekta vezana za kulturni i duhovni život Hrvata u Srbiji.

Novi skener Ivanu Antunoviću

Katoličko društvo Ivan Antunović iz Subotice novcima dobivenim preko programa prekogranične suradnje kupilo je skener za knjige. Predsjednik Društva vlč. Josip Štefković kaže kako im je ovakav uređaj bio potreban jer imaju veoma bogatu knjižnicu, ali ne i uposlenu osobu koja bi te knjige mogla izdavati. Također navodi on i da posjeduju knjige od izrazite vrijednosti koje ne žele posuđivati, tako da će u budućnosti većina djela iz knjižnice biti dostupna i lako pretraživa na njihovoj mrežno stranici www.kdias.org.
Kupljen je skener 2 x A3 formata, kojim je omogućeno neinvazivno skeniranje knjiga. Odobrena sredstva preko projekta su 9.915,55 eura što je pokrilo dvije trećine troškova kupovine (bez PDV-a).
‚‚Društvo do sada nije imalo skener i ovo će nam dobro doći, jer će naša knjižnica postati dostupnija. Licitira se da posjedujemo 30.000 knjiga, ali je teško utvrditi njihov broj jer se nalaze na nekoliko lokacija. Najvažniji zavičajni naslovi su u prostorijama župe sv. Rok. Trenutačno radimo popis knjiga pa ćemo znati i čega i koliko imamo", kaže vlč. Štefković i dodaje da u planu imaju skenirati i stare matične knjige u suradnji sa Subotičkom biskupijom i vrijedne knjige iz samostana ili župa.
Društvo je već započelo s digitalizacijom. Prema riječima predsjednika, prvo su se digitalizirala djela Ivana Antunovića – Bog s čovjekom na zemlji, Čovjek s Bogom, Odmetnik te neobjavljeni rukopisi o postu na mađarskom. Digitalizirana je i bibliografija Subotičke Danice, te Pisme nuz sviću Milivoja Prćića.
Kako navodi predsjednik Društva, još uvijek nemaju osigurana sredstva za osobu koja će digitalizirati, ili model po kojemu će ovaj posao funkcionirati.
Projekt je realiziran u suradnji s Miholjačkim poduzetničkim centrom, Lokalnom razvojnom agencijom, a ukupna vrijednost projekta je 16.237,01 eura.

Crkveni izložbeni prostor u Rumi

Župa uzvišenja sv. Križa u Rumi preko projekta prekogranične suradnje dobila je 15.555,51 eura. Župnik Josip Ivešić kaže kako su novci opredijeljeni za prenamjenu prostorije iznad sakristije u izložbeni prostor liturgijskih eksponata.
‚‚Kada sam prošle godine došao u ovu župu, primijetio sam da crkva, s obzirom na to da je stara, ima dosta stvari koje imaju povijesnu i kulturnu vrijednost. To su liturgijska ruha, liturgijsko posuđe i knjige – liturgijske ili neki katekizmi. Rodila mi se želja da to adekvatno smjestim prije svega kako bih ih sačuvao od propadanja, ali i omogućio njihovu prezentaciju drugima. Kod nas u crkvi barem jednom mjesečno dođe neka skupima turista pa ćemo im ubuduće moći pokazati povijesnu i kulturnu baštinu župe i preko ovih predmeta", kaže vlč. Ivešić.
Dobivena sredstva uložit će u renoviranje prostorije u kojoj će biti izložbena postavka, dijelom renoviranje sakristije i nabavom inventara koji će poslužiti za riznicu, navodi župnik Ivešić.
Radovi na renoviranju prostorije su započeli prije nekoliko dana.
Župa u Rumi projekt realizira u suradnji s Općinom Gorjani iz Hrvatske, a njegova ukupna vrijednost je 22.947,51 eura.

Ljetnikovac u Žedniku 

U dvorištu župe sv. Marka Evanđelista u Žedniku izgrađen je novi ljetnikovac. Sredstva za njegovu izgradnju u iznosu od 13.600 eura osigurana su putem prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske, odnosno župe iz Žednika i Pakraca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.000 eura.
Žednički župnik vlč. Franjo Ivanković kaže kako će se ljetnikovac površine preko 30 m2 koristiti za pastoralni rad, ali i da će biti dostupan mještanima sela za druge sadržaje.
Sljedeće što mu je u planu uraditi u župi je obnova fasade na župnoj kući, za što će, kako kaže, sredstva također pokušati dobiti preko prekogranične suradnje sljedeće godine.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima