Promocija novog sveska „Leksikona podunavskih Hrvata“ u Somboru

Objavljeno: 18.12.2019. Pregleda: 46

leksikon u somboruU Hrvatskom domu u Somboru predstavljen je novi svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. U ovom 14. svesku su natuknice pod slovom „K”, a tekstove su pisala 43 suradnika. O novom svesku govorio je urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić, a posebno je bilo riječi o natuknicama vezanim za Sombor. Tako je u Leksikonu pojašnjeno da Đuro Kolčić za koga se u Somboru vjeruje da je bio Somborac i da je u Beču otvorio prvu kavanu, zapravo nije iz Sombora već iz mjesta Sambir, i da je poljsko-ukrajinskog podrijetla.

Iz Leksikona se može doznati i da je jedna od najvećih somborskih dobrotvorki bila Tereza Kujundžić Semza, koja je 540 jutara zemlje darovala za izgradnju bolnice u Somboru. Prostor u Leksikonu dobilo je i selo Kupusina kraj Sombora, danas nastanjeno uglavnom Mađarima, ali je u tom selu nekada bio znatan broj šokačkih Hrvata i mnoge riječi iz njihova govora ušle su u jezik kupusinačkih Mađara. Ljudevit Kuzmić, također je jedno značajno ime iz Sombora. Bio je suradnik lista Bunjevac, pokrenutog u Somboru, bio je suradnik u Šokačko–bunjevačkom kalendaru 1882. godine, te je surađivao i u časopisu Neven Mije Mandića, gdje je pisao o gospodarskim temama. Urednik Slaven Bačić izdvojio je i pojam kvas i običaj jedinstven za Lemeš, da majka svojoj kćeri u štafir stavi i malo kvasnog tijesta, kako bi imala vlastiti kruh koji će dijeliti sa svojim suprugom. Bio je taj kvas simbol početka života u novoj zajednici.
Bačić je na promociji u Somboru rekao da je u tijeku rad na 15. svesku Leksikona čije se tiskanje očekuje u prvoj polovici naredne godine. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima