Promocija prve knjige Katarine Firanj u Somboru

Objavljeno: 28.05.2014. Pregleda: 39

Predstavljanje Firanj2014U Hrvatskom domu u Somboru, 3. svibnja 2014. godine, održana je promocija knjige Katarine Firanj „Žagor iz opaklije“. U knjizi je 112 lirskih pjesama podijeljenih u četiri ciklusa: „Besanje“, „Snop“, „Šapat bagrema“ i „Kolivka“, pisanih na bunjevačkoj ikavici.

„Na stranicama ove knjige sabrala se ljubav, radost, zavičaj, nezacjeljiva mjesta boli. Jedan i jedinstveni život sazdan od mnogih svitanja u nepreglednom prostoru u čijem je središtu mali salaš u Nenadiću. 'Žagor iz opaklije', knjiga iskrenih pjesama Katarine (Pletikosić) Firanj, doživljava se kao lirski životopis koji je nastao zahvaljujući njenom očitom daru za pisanje, ali i kao obol onome što joj tegobni, često i surovi život dade kao zalog za nezgaslu nadu i kao nauk za nezaborav. Ovo je knjiga koju je iznjedrio jedan tegoban, ali čistim srcem i bistrim pogledom sagledan život“, kazao je na promociji urednik knjige David Kecman Dako.

Pjesme Katarine Firanj čitala je Cecilija Tomić, a što je posebice zanimljivo i petero Katarininih unučadi.

Dar za pisanje Katarina je pokazala još u djetinjstvu, ali je voljom roditelja ostala na salašu i zemlji. Pisala je dječje pjesme i priče, pjesme o ljubavi i igrokaze, od kojih su neki i izvedeni. Kasnije pjesme su joj objavljivane u „Liri naivi“, „Subotičkoj Danici“, „Zvoniku“, Zborniku iz Rešetara, „Miroljubu“. No, tek sada se ohrabrila svoje pjesme i objaviti u jednoj knjizi.

„Možda je ova knjiga došla malo kasno, ali ja bih rekla da nikada nije kasno. Kao dijete uvijek sam govorila da ću biti učiteljica, a kada naučim druge, pisat ću svoje knjige“, kazala je autorica.

Nakladnik knjige „Žagor iz opaklije“ je nakladnička kuća „Alfagraf“ iz Novog Sada, a knjiga je tiskana u 300 primjeraka.

Tekst i fotografija: Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima