Proširen hrvatski program na Radio Novom Sadu

Objavljeno: 17.10.2016. Pregleda: 33

prosiren hrvatski programPočetkom listopada proširen je program na hrvatskom jeziku koji se emitira na Radiju Novi Sad (RNS), koji je dio Radio-televizije Vojvodine (RTV), javnoga medijskog servisa AP Vojvodine. Namjesto dosadašnjih pola sata tjedno, obim programa je uvećan na sat vremena tjedno. Program sada sadržava dvije polusatne emisije koje se emitiraju subotom i utorkom (obje u istom terminu od 14.15 sati). Emitiraju se na trećem programu Radija Novi Sad (RNS3), namijenjenom za programe na jezicima nacionalnih manjina, koji se nalazi na frekvenciji 100.00 Mhz-a. Program ovoga radija se može slušati i online preko linka na internetskoj stranici www.rtv.rs.

Za realizaciju emisija sada je angažirana nezavisna produkcija – Udruge novinara Cro-info iz Subotice. Emisije uređuje i vodi Petar Pifat, kulturni djelatnik i glazbenik iz Petrovaradina. Prije ovih izmjena subotnju tjednu emisiju uređivala je i vodila Jelena Tumbas, urednica programa na hrvatskom jeziku RTV-a.

„Nastavljamo se baviti događajima u hrvatskoj zajednici na prostoru Vojvodine, ali s naglašenijim kulturnim aspektom“, kaže Pifat. „Subotnja emisija će sadržavati duže priloge posvećene društveno-političkim i kulturnim temama. Neće biti tzv. dnevno-političkih tema. Za potrebe te emisije uzimat ćemo i dijelove emisija Motrišta ili Zlatna škatulja nezavisne produkcije Cro-info. S duge strane, u emisiji koja je na programu utorkom imat ćemo više kraćih priloga. Preuzimat ćemo i sadržaje iz televizijskog programa na hrvatskom jeziku RTV-a. Plan nam je i širenje spektra tema iz svih područja života vojvođanskih Hrvata“, dodaje on.

Član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za informiranje Ivan Ušumović kaže kako je ovo mali, ali bitan korak za unaprjeđenje hrvatskog programa na Radio Novom Sadu.

„Uvećanje je značajno, jer se krećemo u smjeru izjednačavanja s programima drugih nacionalno- manjinskih zajednica koje su po brojnosti slične Hrvatima. To je jedan od zahtjeva HNV-a već više godina. Druga dobra stvar su bolji, slušaniji termini, budući da je program ranije emitiran subotom od 21 sat. Ujedno, ‘vidljiviji’ smo i za slušatelje iz drugih nacionalnih zajednica u Vojvodini. Nadalje, radi se o suradnji s nezavisnom produkcijom Cro-info. Budući da je Radio Novi Sad profesionalni medij, ovo će za tu udrugu biti prilika da se uči i razvija, tako da imamo situaciju obostranog interesa. Imajući u vidu da je privatizacijom medija oslabljen hrvatski radijski program na lokalnoj razini, ovime djelomice nadomještamo i taj nedostatak“, kaže Ivan Ušumović.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima