Prošla godina iz kuta hrvatskih udruga s područja Grada Subotice (2.)

Objavljeno: 06.02.2017. Pregleda: 27

prosla godina hrvatske udruge 1I u ovom broju nastavljamo serijal razgovora s predstavnicima hrvatskih udruga, a s ciljem sumiranja njihova rada u prošloj, 2016. godini. Evo što o navedenoj temi kažu predstavnici triju hrvatskih udruga s područja Grada Subotice – Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta, udruge HosanaFest, te Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Đurđin iz Đurđina.

Slavljenički i uspješno

Tavankutski Matija Gubec je prošlu, 2016. godinu, proveo u slavljeničkom duhu.

„Društvo je prošle godine proslavilo sedamdeset godina rada te smo svaku manifestaciju vezali za taj jubilej. S obzirom na to da smo sve manifestacije koje smo planirali i realizirali, možemo reći da smo zadovoljni prošlom godinom. No, uvijek treba težiti boljem te su naši apetiti za ovu 2017. još veći“, kaže tajnik udruge Ivica Dulić. HKPD Matija Gubec je u suradnji s tavankutskom Galerijom Prve kolonije naive u tehnici slame u 2016. organizirao veliki broj manifestacija: Gupčev bal, Uskršnju izložbu, program za Noć muzeja, Priskakanje vatre na svetog Ivana Cvitnjaka, Festival dječjeg stvaralaštva, koloniju slamarki, Seminar bunjevačkog stvaralaštva, mjesnu Dužijancu, Festival voća, Godišnji koncert folkloraca i tamburaša, Božićnu izložbu i obilježavanje Svetog Nikole, te, prvi puta, folklornu manifestaciju Kulturna baština Bunjevaca bez granica.

„Osim tih kulturnih programa Gubec se otisnuo i u vode seoskog turizma, te je naš etnosalaš registriran kao turističko gospodarstvo s jednom zvjezdicom. U prošloj godini imali smo posjet blizu 5.000 turista, a broj noćenja se povećao u odnosu na 2015. godinu. Gubec nastoji i kroz ovo područje promovirati hrvatsku kulturnu baštinu“, ističe Dulić.

Fundraising za primjer

Kada su u pitanju financije, kako kažu, trudili su se „ispratiti“ sve njima dostupne natječaje. A to je značilo i one natječaje koji nisu isključivo za hrvatsku zajednicu ili nacionalne manjine općenito. „Prošle godine imali smo oko 60 podnesenih natječajnih prijava, a od toga je polovica odobrenih. Pored svih natječaja koji su se odnosili na nacionalne manjine i kulturu, Gubec je aplicirao i na natječaje koji se odnose na poljoprivredne aktivnosti i manifestacije, potom na projekte koji se odnose na ekonomsko osnaživanje seoskih žena, ali i na projekte javnih radova. Osigurana sredstva su bila dovoljna za realizaciju osnovnih projektnih okvira koje smo isplanirali, međutim imajući u vidu dinamiku razvoja naše udruge postoji stalna potreba za infrastrukturnim ulaganjima, što dodatno opterećuje godišnji proračun. To nastojimo premostiti suradnjom s donatorima, koji su nam od velike pomoći i velika potpora. Kada je u pitanju praksa donatorstva, ne treba samo imati u vidu novčana sredstva. Mnogo toga se može realizirati i s materijalima, proizvodima ili pak uslugama kroz koje donatori mogu pripomoći. Na žalost, praksa donatorstva još uvijek nije rasterećena financijskih obveza“, kaže Ivica Dulić. U udruzi imaju tim zadužen za praćenje raspisanih natječaja, pisanje projekata i njihovu realizaciju te na kraju i sačinjavanje izvješća.

„To su vrlo zahtjevni poslovi i rekao bih najvažniji u funkcioniranju jedne udruge, napose ukoliko se misli opstati i razvijati se na projektnom tržištu kakvo danas poznajemo“, kaže Dulić. Tavankutska udruga ima oko 150 aktivnih članova, raspoređenih u nekoliko sekcija. Tu su folklorna, tamburaška, dramska, slamarska, novinarska, etnološka i znanstveno-istraživačka. „No kao i u društvu općenito, evidentno je teško animiranje mladih za bilo kakvu aktivnost. No, i pored toga oko udruge se okuplja stalan broj omladine koja sudjeluje u radu sekcija, realiziranju programa, animiranju turista, te daju doprinos i u upravljanju udruge. Oni su ti koji trebaju nastaviti put očuvanja hrvatske kulturne baštine na ovim prostorima“, zaključuje Ivica Dulić.

Ništa bez volontera

HosanaFest je udruga koja se bavi organizacijom istoimenog festivala hrvatskih duhovnih pjesama. Proteklu, 2016. godinu, u udruziprosla godina hrvatske udruge 2 ocjenjuju uspješnom.

„Sam festival je vrlo uspio, kako po novim pjesmama, organizacijom. Ako bismo tražili nedostatak, bila bi to publika. Pamtimo festivale s više publike. Drugi naš uspjeh je bilo objavljivanje monografije Naših prvih deset festivala, čije će predstavljanje biti 12. ožujka u Subotici“, kaže predsjednik udruge vlč. Marinko Stantić.

Govoreći o financijskoj konstrukciji koja je pratila rad udruge u prošloj godini, vlč. Stantić pojašnjava: „Za HosanaFest nam uvijek treba najmanje oko 5.000 eura. Naše je pravilo: ‘Pokrivaj se koliki ti je jorgan!’. Apliciramo na natječaje u svezi kulture i mladih. To podrazumijeva natječaje Ministarstva kulture, pokrajinskih tajništava, Grada Subotice, gdje uvijek prođemo ali iznos nije dovoljan za pokrivanje naših troškova, te se javljamo i drugim pokroviteljima. Upravo zahvaljujući njima možemo organizirati HosanaFest na onoj razini koju i želimo. No, ideje i ambicije, kao i potrebe su veće. Što znači da bismo i bolje organizirali festival da nam se dozvole sredstva. Projekte ja pišem. To je komplicirana zadaća, ali sam se već isprakticirao u proteklih jedanaest godina“.

Udruga nije velika, a produkciju Festivala pomažu i brojni volonteri.

„Organizacijski odbor Festivala čini dvanaest članova i predsjednik. Super se slažemo i, Bogu hvala, nema svađi, jer kako čujemo u drugim udrugama toga ima. Ne možemo bez volontera. Tu prvenstveno mislim na drage nam obitelji koje su uvijek spremne udomiti naše goste-izvođače. Ono što nama stvara problem jest da nam se sve više izvođača tuži kako nemaju novaca za snimanje pjesama, a sve veći im je problem i oko troškova dolaska u Suboticu. Mi im u tim problemima ne možemo pomoći. Kada bismo imali više sredstava, rado bismo to učinili. Ako tko može u tome pomoći – neka nam se javi. Ukoliko nam izvođači ne budu mogli snimiti pjesmu i doći, HosanaFest će prestati djelovati“, kaže vlč. Marinko Stantić.

Skromni pomaci

prosla godina hrvatske udruge 3Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Đurđin iz Đurđina spada u red manjih udruga. U 2016., kako ističu, uspjeli su snažnije pokrenuti udrugu, u prvom redu rad folklorne sekcije. Njihovi su folklorci tako zabilježili i nekoliko nastupa u okolici Subotice.

„U protekloj 2016 godini uspješno smo organizirali planirane manifestacije – Dužijancu u Đurđinu, Godišnji koncert udruge i dodjelu paketića djeci povodom sv. Nikole“, kaže predsjednica udruge Marica Stantić. HKPD Đurđin je u protekloj godini uspio sakupiti više novca u odnosu na prethodne godine.

„Uspješno smo prošli na tri natječaja. To su natječaji Grada Subotice izdvojeni za kulturu, te natječaji HNV-a i ZKVH-a. Dobivena sredstva nažalost nisu bila dovoljna za potpunu realizaciju projekata, pa smo zato prikupljali donacije članstva te osigurali sponzorstvo dviju privatnih tvrtki iz Đurđina. Za pisanje projekata u udruzi angažirana sam ja, kako kao predsjednica tako i zbog prethodnog višegodišnjeg iskustva u radu u nevladinom sektoru i aktivnostima na pisanju i provedbi projekata ruralnog razvoja, što je usko povezano i s projektima na kojima radi HKPD Đurđin“, navodi Stantić. Udruga djeluje u više sekcija – folklorna, literarna, tamburaška i zbor. „Članstvo udruge čine članovi sekcija kao i njihovi roditelji. Glede novih ideja i projekata najaktivniji i najmotiviraniji su voditelji sekcija i upravni odbor udruge“, pojašnjava predsjednica HKPD-a Đurđin Marica Stantić.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima