Prošla godina iz kuta hrvatskih udruga s područja Grada Subotice (3.)

Objavljeno: 20.02.2017. Pregleda: 28

prosla godina hgu fbpI u ovom broju tjednika nastavljamo serijal razgovora s predstavnicima hrvatskih udruga, a s ciljem sumiranja njihova rada u prošloj, 2016. godini. Evo što o navedenoj temi kažu predstavnici triju hrvatskih udruga s područja Grada Subotice – Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo i Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca.

 

Festivali, koncerti, nagrade

HGU Festival bunjevački pisama je osnovana 2009. a bavi se očuvanjem, unaprjeđivanjem i popularizacijom glazbene kulturne baštine bunjevačkih Hrvata, u prvom redu kroz obuku mladih tamburaša. Godinu 2016. smatraju uspješnom jer su, kako kažu, sve zacrtane projekte realizirali. „Organizirali smo naše dvije najveće manifestacije – XVI. Festival bunjevački pisama i Smotru dječjih pjevača i zborova, trinaestu po redu, te održali i svoj Proljetni koncert. Članovi orkestra sudjelovali su i na Festivalu vojvođanske tamburice u Adi, Republičkom natjecanju u Novom Sadu, Festivalu Mlade žice u Srijemskoj Mitrovici te Tamburica instrumental festivalu u Požegi. Dječji orkestar je nastupio i u Žedniku (dva puta), te na svečanom otvorenju središnje proslave Prve dječje svetosavske nedjelje... Veliki tamburaški orkestar nastupio je na Književnom prelu u Subotici, proslavama Hrvatskoga nacionalnog vijeća, na koncertu Prljavog kazališta, Danima Balinta Vujkova, na Danima Matoša i Andrića u Plavni, na otvorenju izložbe vojvođanskih amaterskih slikara na Paliću, na manifestaciji Šokci i baština u Monoštoru, na svečanosti za najbolje učenike u nastavi na hrvatskom jeziku, u sklopu Noći muzeja u ZKVH-u, na svečanom dočeku visokih dužnosnika Kolinde Grabar- Kitarović i Aleksandra Vučića u Tavankutu... Oba orkestra sudjelovala su i na snimanju dokumentarnog filma o subotičkim tamburašima za potrebe HRT-a. Krajem godine nastupili smo na Danima hrvatske kulture u Somboru, te u Požegi na Božićnom koncertu udruge Vila Velebita. Valja dodati i da su pojedini naši članovi osvojili prve nagrade na vojvođanskom i republičkom natjecanju, kao i na Tamburica instrumental festivalu u Požegi, gdje je nagrađen i naš komorni orkestar. Održali smo i svoj Godišnji koncert gdje smo imali promociju CD- a sa XVI. Festivala, a gost koncerta bio je Dušan Svilar“, kaže dopredsjednik udruge Vojislav Temunović.

Županija – pokrovitelj Festivala

Ukupna sredstva s kojima je udruga raspolagala je oko 915 tisuća dinara. Aplicirali su na natječaje Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, Ministarstva kulture i informiranja, dva natječaja pokrajinskih tajništava, Grada Subotice, HNV-a i ZKVH-a. Nisu konkurirali na natječaj Državnog ureda za Hrvate izvan RH, ali su zato osigurali generalnog pokrovitelja za Festival bunjevački pisama – Primorsko-goransku županiju. Imali su također i pomoć sponzora, njih 14-ero, u realizaciji Festivala.

„Dobivena sredstva su bila dovoljna za realizaciju projekata jer smo tako i kalkulirali prilikom organizacije istih. U udruzi imamo osobu za pisanje projekata, to sam ja i sada već nije komplicirano pisati projekte. Od 2016. je ponovno aktiviran trezorski račun za natječaje, pa se opet moramo prilagođavati, ali se snalazimo“, pojašnjava Temunović. Broj aktivnih članova u udruzi često varira, ali se kreće oko 70.

„Tu je oko 30 članova dječjeg orkestra, te 33 člana Velikog orkestra i nas sedmero u odboru naše udruge. Za sada imamo solidnu motivaciju za rad, ali to je od pojedinca do pojedinca različito. Budućnost nam je izvjesna, jer ovakvo stanje je unazad 5-6 godina, i namjesto članova koji odu iz udruge na studije ili se zaposle dolaze novi mladi“, kaže Vojislav Temunović.

Zadovoljni u cjelini

Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Marinko Prćić ističe da su „u cjelini zadovoljni“ prošlom godinom. Održali su kontinuitet, tj. organizirali sve svoje glavne manifestacije – Veliko prelo, Djeca u Dužijanci, Međunarodnu likovnu koloniju Bunarić te godišnji koncertprosla godina hkc bunj.kolo Folklornog odjela. Njihovi odjeli – folklorni, glazbeni, dramski (za djecu i odrasle) te likovni, bili su aktivni, a, među ostalim, bilježili su i gostovanja u zemlji i inozemstvu. U sklopu Centra prošle je godine otvoren i etnološki postav Bunjevačka soba.

Kada su u pitanju financije, sredstva su dobili na natječajima Grada Subotice, dvaju pokrajinskih tajništava, Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, HNV-a i ZKVH-a. Dobili su sredstava i na javnom pozivu Državnog ureda za Hrvate izvan RH, a nisu prošli na natječaju Ministarstva kulture i informiranja. Od Grada Subotice dobivaju oko 100 tisuća dinara mjesečno, za režijske troškove i jednog uposlenog, ali im, kako napominju, taj iznos nije uplaćen za posljednja dva i pol mjeseca u 2016. godini.

Neplanirani troškovi

Ukupni prihodi u 2016. su im bili oko 3.2 milijuna dinara. Osim troškova za programe, kako Prćić pojašnjava, u prošloj su godini imali nekoliko neplaniranih radova vezanih za održavanje objekta Centra.

„Pišemo projekte i apliciramo na natječaje. Tražimo potporu gdje je moguće, dobivali smo sredstva i od donatora – od poduzeća i ljudi dobre volje. Vukovarsko-srijemska županija pomogla je naše Veliko prelo. Imamo i vlastite prihode od iznajmljivanja dvorana, dijela naših programa koji su djelomice i komercijalni. U udruzi imamo osobu koja piše projekte, plan nam je proširiti se u tom smislu i na neka druga područja. Nadam se da će i novi upravni odbor, imenovan u studenome, pomoći da budemo uspješniji i u smislu dolaženja do sredstava za naše projekte“, kaže Prćić.

Trenutno u četiri sekcije Kolo ima oko 150 aktivnih članova.

„Ako bismo poboljšali uvjete rada, što nam je plan, vjerujemo da bismo imali više članova“, kaže Prćić na kraju razgovora.

Preko 20 programa

prosla godina duzijancaUBH Dužijanca postoji od 2014. i bavi se organiziranjem istoimene žetvene svečanosti koja se sastoji od preko dvadeset manjih ili većih programa. Proteklu 2016. u udruzi ocjenjuju uspješnom, jer su realizirali planom sve predviđene manifestacije i programe.

Dužijanca ima preko 20 programa, počinje blagoslovom žita na Markovo, a glavne manifestacije su središnja trodnevna proslava Dužijance i Takmičenje risara. Tu su uključene i manifestacije koje organiziraju druge hrvatske udruge: HKC Bunjevačko kolo organizira manifestaciju Djeca u Dužijanci i Međunarodnu likovnu koloniju Bunarić, KD Ivan Antunović priređuje Književnu večer, a HKPD Matija Gubec koloniju slamarki i izložbu radova u tehnici slame. Tu su seoske dužijance u Žedniku, Bajmaku, Tavankutu, Đurđinu, Mirgešu i Maloj Bosni“, kaže direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković.

Proširenje djelatnosti

Glede financija, najveći dio sredstava osiguravaju od Grada Subotice, a sredstva su dobili i na natječajima Ministarstva kulture i informiranja, pokrajinskih tajništava – kako onih za nacionalne manjine tako i za poljoprivredu, Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, HNV-a i ZKVH-a. Sveukupno, prihodi su im bili oko 4 milijuna dinara.

„Prošle smo godine imali i aktivnosti vezane za izgradnju hangara u kojem su smješteni stari strojevi koji se koriste na manifestaciji Takmičenje risara. Strojeve smo i restaurirali, nedostaju još neke manje dorade za njihovo odgovarajuće funkcioniranje. To smo u najvećem dijelu realizirali donacijom od Zaklade Adris u visini od 19 tisuća eura, a za to smo dobili i sredstva na javnom pozivu Državnog ureda za Hrvate izvan RH i na natječaju ZKVH-a iz 2015. godine“, kaže Piuković, dodajući kako je prošle godine izostala pomoć Grada Zagreba na koju su također računali.

On dodaje kako su u udruzi osposobljeni za pisanje projekata i da im ta zadaća ne predstavlja poteškoću. Međutim, tragaju za novim natječajima preko kojih bi poboljšali kvalitetu svojih programa. Također i zbog proširenja svoje djelatnosti.

„U pripremi je izmjena Statuta udruge kako bismo proširili djelatnost na bavljenje turizmom što će nam otvoriti mogućnost i za apliciranje i na neke druge natječaje. Plan nam je graditi Risarski salaš pokraj lokacije gdje se održava Takmičenje risara, te obnoviti postojeći etno-salaš pri župi sv. Josipa Radnika te i njega staviti u turističku funkciju“, pojašnjava Piuković.

UBH Dužijanca ima 49 članova Skupštine.

„Naravno, nisu svi podjednako aktivni. Osipanja nemamo, a planiramo povećati broj članova koji bi dali svoj doprinos. Tu prije svega mislimo na bivše bandaše i bandašice s kojima smo već prošle godine imali jedan susret po tom pitanju. Imamo potrebe za većim brojem volontera glede naše dvije najveće manifestacije, a tu ćemo pokušati naći neko rješenje u smislu volonterskog kampa kada je riječ, primjerice, o Takmičenju risara“, kaže Piuković.

 

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima