Proslava 200. obljetnice župe Irig

Objavljeno: 26.10.2017. Pregleda: 54

Irig 200 godina zupePrigodnim kulturno-umjetničkim programom kroz prikaz povijesti župe, 30. rujna u hotelu Termal u Vrdniku obilježena je 200. obljetnica postojanja iriške župe. Svečanost je izvedbom svojih kompozicija i skladbi upotpunio mješoviti zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice, a o važnim povijesnim trenucima ove srijemske župe govorili su domaćin župnik Blaž Zmajić i župljanke Iriga, podsjećajući tom prilikom sve prisutne na važne datume i događaje koji su se odigrali tijekom dva stoljeća postojanja župe Irig.

U početku bez crkve

Prvi pisani podaci govore da je u iriškoj župi krajem XVIII. stoljeća živio tek mali broj katolika, Mađara i Nijemaca, za čiji vjerski život su skrbili svećenici iz Rume. Vjerski život u Irigu počinje 1759. godine kada je krizmano 10 osoba. Tada u ovom malom fruškogorskom mjestu nije postojala nikakva javna crkva, pa se bogoslužje obavljalo u maloj kućnoj kapelici. Nekoliko godina kasnije 1770. godine carica Marija Terezija pokrenula je inicijativu za izgradnju crkve. Crkva ipak ni tada nije podignuta, kako se u povijesnim podacima navodi, zbog malog broja katolika. Tek 1803. godine izgrađena je župna crkva Svih Svetih u Irigu. Prvog listopada 1817. osnovana je i župa Irig. Gotovo svoj čitav radni vijek, 37 godina u ovoj župi, proveo je župnik Blaž Zmajić koji o značaju obilježavanja 200. obljetnice iriške župe kaže:

„Sretan sam što sam svojim cijelim bićem uključen u služenje ovoj župi. Kroz 37 godina služenja u župi Irig mogu samo reći da sam joj ostao vjeran, kao i vjernicima i svim stanovnicima ovih fruškogorskih mjesta. Bilo je pokušaja da odem dalje. No, nisam želio jer za mene je na prvom mjestu uvijek bio čovjek. Želio sam ostati ovdje, s ovim ljudima koji me veoma cijene i poštuju. Župu Irig čine tri filijale - Dobrodol, Šatrinci i Vrdnik, u kojima sam prisutan svakodnevno. Već 37 godina putujem istim utabanim stazama i nije mi teško ni danas“, kaže vlč. Zmajić.

Zalaganje za dobrobit vjernika

Osim velikog broja uzvanika, župljana i prijatelja, skupu su prisustvovali svećenici Srijemske biskupije, predstavnici pravoslavne i islamske crkvene zajednice i sam biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović:

„Ovdje na poseban način proslavljamo veliku obljetnicu. Tu ne smijemo stati. Svjesni smo da moramo ići naprijed, kako u duhovnom tako u pastoralnom, a tako i u našem osobnom životu. Čast mi je da mogu prisustvovati ovom slavlju, ali isto tako što mogu čestitati čitavoj župi i župniku, koji se do sada nikada nije žalio za svoj rad. On je ovdje svojim zalaganjem učinio mnogo za dobrobit svih vjernika“, ističe mons. Gašparović.

Proslava velikog i značajnog jubileja od velike važnosti je za župljane ove župe. Zvonko Šarić iz Vrdnika na poseban način je vezan za dvije crkve, kako u Irigu tako i u Vrdniku, a o suživotu velikog broja nacionalnih zajednica u toj srijemskoj župi kaže: „Nikada nije bilo nikakvih nesuglasica i to je ono što krasi ovu župu, multietničnost, zajedništvo i ljubav među ljudima. Nikada nisam znao koje su nacionalnosti moji susjedi niti me je to interesiralo. Oduvijek je ovdje postojalo jedinstvo i sloga“, ističe Zvonko.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima