Proslava blagdana svete Katarine u Sotu

Objavljeno: 11.12.2016. Pregleda: 39

proslava blagdana svete katarineProslava crkvenog goda svete Katarine za župljane Sota oduvijek je bila iznimno važna. To je dan kada Soćani s radošću odlaze u crkvu posvećenu svojoj zaštitnici svetoj Katarini i kada dočekuju goste u svojim domovima kako bi proslavili crkveni god. Ove godine radost je bila mnogo veća, jer danas Soćani pored župne crkve svete Katarine imaju pastoralni centar koji također nosi ime njihove zaštitnice. Prvi puta su se i članovi Hrvatskog kulturnog društva Šid predstavili u novoizgrađenom objektu. Pred mnogobrojnim gledateljima, svoj rad predstavile su skupine ove hrvatske udruge, recitatori koji u Sotu pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, kao i gosti iz Hrvatske.

Gospi Lurdskoj

Proslava je započela svečanom misom koju je predvodio župnik iz Đakova Tomislav Ćorluka u zajedništvu sa župnikom župe Šid i Sot Nikicom Bošnjakovićem, generalnim vikarom Srijemske biskupije i župnikom Eduardom Španovićem, župnikom Ivicom Živkovićem i grkokatoličkim svećenicima Mihajlom Režakom i Vladimirom Edelinskim. Nakon svete mise uslijedio je čin zahvalnosti, kada je uz procesiju kip Gospe Lurdske odnesen iz crkve u crkvenu dvoranu gdje je okađen: „Kip Gospe Lurdske donesen je iz Lourdesa prije dvije godine. Tada su se Soćani zajedno sa župnikom zavjetovali Gospi da nam pomogne u izgradnji nove crkvene dvorane, koju želimo učiniti jednim pastoralnim centrom za sve župe i sela šidske općine. Ona danas ima izuzetan ambijent zahvaljujući brojnim donatorima, a mi ćemo, s obzirom na to da Soćani od 1928. godine imaju špilju Gospe Lurdske u svom selu u podnožju brda, popraviti zavjetnu kapelu njenih roditelja svete Ane i svetog Joakima koja se nalazi kod jezera“, istaknuo je župnik vlč. Nikica Bošnjaković.

Svoju radost zbog novoizgrađene dvorane u Sotu, iskazao je generalni vikar Srijemske biskupije: „Drago mi je da je ovdje izrastao jedan prelijepi ambijent, crkvena dvorana koje bi mogle poželjeti mnoge velike župne zajednice. Najvažnije je da je ona danas, kao i crkva, ispunjena ljudima i mladima“, istaknuo je vlč. Španović.

Osim mnogobrojnih posjetitelja toga dana u Sotu, svečanosti je prisustvovao i predstavnik Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Srbije Gavrilo Grban. Na samom početku izgradnje 2014. godine Uprava za crkve i vjerske zajednice prva je donirala sredstva za izgradnju temelja dvorane u iznosu od milijun dinara:

„Mi smo u okviru realizacije našeg projekta i aktivnosti vezane za graditeljstvo crkava i vjerskih zajednica u nekoliko navrata do sada pomagali izgradnju ovog objekta cijeneći njegov značaj koji je ne samo duhovni nego i kulturni. Imamo dobru suradnju sa župnikom, ne samo vezanu za izgradnju ovog objekta nego i za realiziranje kulturnih aktivnosti u Srijemskoj biskupiji.“

Pokažimo svima

Uslijedio je i kulturno-umjetnički program na kojemu se predstavila skupina Hrvatskog kulturno- umjetničkog društva Šid, čiju većinu članova, osim Šida i Batrovaca, čine župljani Sota.

Osim folklornih skupina i tamburaškog orkestra hrvatske udruge iz Šida, publici su se predstavili i mladi recitatori iz Sota Marko Menđan i Kristijan Živković koji pohađaju nastavu hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a koji su na natjecanju recitatora u Subotici bili među deset najuspješnijih. Svoje tamburaško umijeće predstavila je i mnogobrojna obitelj Vukašinović iz mjesta Velika u Hrvatskoj.

 

                                                                                                                                                              Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima