Proslavljen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, blagdan hrvatske zajednice u Srbiji

Objavljeno: 28.10.2010. Pregleda: 43

„Malo je onih koji imaju povijesni privilegij proglasiti rođendan ovakvog velikana za svoj blagdan, a još je manje onih koji u svom susjedstvu imaju nacionalnog heroja, kuću u kojoj se rodio i crkvu u kojoj je kršten", riječi su koje su pratile svečanu akademiju održanu 16. listopada u Novom Sadu, u povodu rođendana velikog hrvatskog bana, Josipa Jelačića.

dan jelacica 2010-3Obilježavanje ovog datuma kao jednog od četiri najznačajnija blagdana hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji počelo je misom u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu. U istoj crkvi prije 309. godina kršten je Josip Jelačić. Ban Jelačić nije bio samo vojskovođa, on je bio narodni čovjek čiji je put zalaganja i borbe u očuvanju kulturnog identiteta hrvatskog naroda bio veliki, zbog čega ga narod osobito poštuje.

U petak 15. listopada u galerijskom prostoru HKPD „Jelačić" otvorena je izložba posvećena rođendanu bana Jelačića. Autor izložbe je Branislav Marić, koji živi i radi u Petrovaradinu. Njegove slike čuvaju trenutak bezvremenosti kao nešto najljepše što autor može darivati svojoj publici. Rađene kombiniranom tehnikom prikazuju petrovaradinske crkve, kuće, žitelje i bana Josipa Jelačića.

proslava dana bjelacica 2010-2-mNa početku svečane akademije skupu se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić riječima:

„Ovo je jedan od četiriju blagdana koji se najviše tiče ovog podneblja tj. Petrovaradina, Novoga Sada i Srijema. Ovo nije prvi put da se u Petrovaradinu tj. Novom Sadu ovaj blagdan slavi, međutim, ono što bih htio naglasiti jest da ovo Hrvatsko nacionalno vijeće nakon izvjesne stanke želi aktivnije sudjelovati u proslavljanju blagdana, prije svega kako bi Hrvati iz ovog dijela Vojvodine ovaj blagdan mnogo više osjetili kao svoj. Pozivam vas da svoju nacionalnu pripadnost, svoje hrvatstvo javno očitujete, budući da su došla bolja vremena", rekao je Bačić i pozvao i na aktivno sudjelovanje u radu udruga, kao i na potporu hrvatskom tisku i hrvatskim medijima.

dan jelacica 2010-2Svečanost su svojim izvedbama ispunili pjevački zbor HKPD-a „Jelačić", kao i instrumentalni odjel spomenutog društva pjesmama „Ljubimo te naša diko", „Moj Srijem", kao i „Da te mogu pismom zvati", „Tajna najveća" i druge koje je izvelo HKPD „Ljutovo". Folklorni nastup upriličili su članovi HKPD „Tomislav" iz Golubinaca i HUK „Lajčo Budanović" iz Male Bosne. Čast predstaviti život i djelovanje bana Josipa Jelačića pripala je povjesničaru mr. Dominiku Demanu.

„Rođendan našega bana nije slučajno uvršten među blagdane hrvatske nacionalne zajednice. Znajući kroz kakve je sve golgote i stradanja prošao naš narod tijekom minulih desetljeća, uspomena na Jelačića bana budila je u srcima osjećaj nacionalne samosvijesti, slobode i dostojanstva. Cijena pjevanja pjesme 'Ustani Bane' bila je drastična. Ne zaboravimo da je bolje da nas ljudi ne vole zbog onoga što po savjesti jesmo nego da nas vole radi onoga što zapravo nismo", rekao je voditelj programa Petar Pifat te pozvao nazočne da skupa otpjevaju pjesmu „Ustani Bane".

dan jelacica 2010-4Na svečanosti su, među ostalima, bili nazočni generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Beogradu Filip Damjanović, predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Petar Kuntić, dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki, zastupnik u Skupštini APV Duje Runje, zamjenik pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i mnogi drugi.

Napis o životu i djelovanju bana Josipa Jelačića, autora povjesničara mr. Dominika Demana, možete pročitati ovdje.

Tekst i slike: Ankica Jukić-Mandić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima