Proslavljena obljetnica HKD-a „Šid“

Objavljeno: 26.06.2013. Pregleda: 37

Srijemu od srca2013-1Proslava godišnjice Hrvatskog kulturnog društva „Šid“ i crkvenog goda, pod nazivom „Srijemu od srca“, održana je 7. lipnja 2013. godine. Program je počeo misnim slavljem u župnoj crkvi Presveto srce Isusovo u Šidu, koje je predvodio mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, uz koncelebraciju: vlč. Nikice Bošnjakovića, župnika u Šidu, vlč. Zdravka Čabrajca, župnika u Sotu, grkokatoličkog župnika u Šidu i dekana Mihajla Režaka, grkokatoličkog svećenika, vlč. Vladimira Edelinskog, župnika u Berkasovu i vlč. Stjepana Barišića, župnika u Petrovaradinu.

Tijekom propovijedi biskup Gašparović je naglasio: „Čovjek bez tračka ljubavi u sebi nije čovjek i to pokazuje svojim djelima. Bog je naš stvoritelj, veliki umjetnik koji od nas čini sliku i odgovor na svoju ljubav. Bog je pritom i naš brat, i najprisniji prijatelj, i naš spasitelj, i naš božanski liječnik. Bog čini da pobijedi ljubav. Srce Isusovo je zaštitnik ove župne zajednice i ove crkve i drago mi je što vidim toliko veliki broj vjernika u ovoj crkvi, jer odavde će poneti samo ljubav, mir i radost“.

Nakon misnog slavlja svečanost je nastavljena u dvorištu župne kuće, uz nazočnost velikog broja vjernika, gostiju iz svih mjesta šidske općine, Republike Hrvatske, predstavnika lokalne samouprave općine Šid, suradnika HKD-a „Šid“, predstavnika Šokačke grane iz Osijeka i mnogih drugih.

Prije početka samog programa, voditelji programa podsjetili su na protekli trogodišnji rad društva i pri tom odali veliku zahvalnost vlč. Bošnjakoviću u pomoći pri realizaciji mnogih aktivnosti. Kako se moglo čuti na samoj manifestaciji, osnovne vrijednosti dosadašnjeg rada HKD-a „Šid“, ali i rada ubuduće, su poštovanje drugih i drugačijih po jeziku, običajima, molitvi, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

U programu su se, osim domaćina HKD-a „Šid“, predstavile pjevačke i folklorne (mlađe i starije) skupine i tamburaške sekcije KUD-a „Đura Kiš“ iz Šida, društva „Ivan Kotljarevski“ iz Bikić Dola, Aktiva žena iz Ljube, koji se predstavio hrvatskim plesovima, te gosti iz Hrvatske – KUD „Matija Gubec“ iz Ilače – muška i ženska pjevačka skupina.

Sve nazočne pozdravio je i predsjednik HKD-a „Šid“ Josip Hodak i istaknuo da su ambicije društva i u sljedećem razdoblju napredak i uspostavljanje čvrste suradnje s ostalim kulturnim društvima:

„Mi smo u ove tri godine, a mislim da smo to i večeras prikazali, napredovali i više no što smo se nadali i očekivali kada smo osnovali društvo. Uspjeli smo uraditi nošnje, obrazovati tri folklorne skupine, oformiti jedan dobar tamburaški orkestar, a imamo i školu tambure za najmlađe, kao i aktiv žena ‘Šokice’. Oformljena je i pjevačka mješovita skupina i književni klub koji je vrlo aktivan. Tijekom protekle godine imali smo više književnih večeri naših književnika s ovih prostora, kao i književne večeri posvećene našim suvremenim domaćim pjesnicima, a promovirali smo neke nove knjige. Posebno bih istaknuo da smo najaktivniji na polju folklora i na poštovanju tradicije i običaja Hrvata s ovih prostora“, izjavio je Josip Hodak.

Te večer gosti su bili bliski suradnici i prijatelji – predstavnici „Šokačke grane“ iz Osijeka.

„Naš dolazak usmjeren je na mogući dogovor nastavka plodne suradnje. Već nekoliko godina ima kako smo potpisali povelju o suradnji s HKD-om ‘Šid’. Pravac naših razmišljanja je međusobna razmjena našeg i vašeg kulturnog programa“, rekao je potpredsjednik „Šokačke grane“ iz Osijeka Matija Damaćinović.

A druženje uz pjesmu i ples trajalo je do kasnih večernjih sati, uz želju sudionika da ih sljedeće godine bude u još većem broju.

Tekst i fotografija: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima