Proštenje na Hrvatskom Majuru

Objavljeno: 20.09.2017. Pregleda: 28

prostenje na Hrvatskom MajuruU nedjelju, 3. rujna 2017. godine, na Hrvatskom Majuru, jedinom mjestu koje ima hrvatski predznak u Srbiji, sadašnji i bivši stanovnici toga mjesta proslavili su sa svojim gostima blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina. Svetu misu u 11 sati predvodio je mons. Andrija Anišić, koji je rođen u tom naselju bunjevačkih salaša. U zajedništvu s njim bio je župnik župe Presvetog Trojstva iz Male Bosne Dragan Muharem, pod čiju nadležnost spada i to naselje.

U prigodnoj propovijedi mons. Anišić je, prisjećajući se svoga djetinjstva, naglasio kako je mjesto na kojem se već tridesetak godina održava to proštenje, najsvetije mjesto za sve stanovnike Hrvatskog Majura. Naime, ondje pred tzv. Gabrićevim križem mnoge generacije stanovnika toga mjesta i prolaznika okupljali su se na molitvu.

„Ovdje pred ovim križem klečali su mnogi ponavljajući riječi: Klanjamo Ti se Kriste i blagoslivljamo Te jer si svojim svetim križem otkupio svijet. Pred ovim križem mnogi su se klanjali Kristovu križu i zahvaljivali mu na njegovoj neizmjernoj ljubavi. Pred ovim križem mnogi su se udarali u prsa kajući se za svoje grijehe. Pred ovim križem potekle su mnoge suze i molitveni vapaji u vrijeme kušnji i životnih tragedija stanovnika Hrvatskog Majura. Pred ovim križem mnogi su zahvaljivali na primljenim milostima i molili blagoslov za svoje obitelji, za njive, za dobar urod…“, istaknuo je mons. Anišić ističući primjer sv. Marka Križevčanina koji je svoj život „izgubio“ poradi Krista i njegovog evanđelja. „Razmatrajući njegov život možemo shvatiti pomalo čudnu Isusovu riječ koja se čitala te nedjelje: Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, spasit će ga. Bez pogleda u vječnost o kojem Isus govori i za koju se valja spremati gubeći svoj život poradi njega i evanđelja, teško čovjek može izdržati sve kušnje i životne poteškoće, ali s pogledom u nebo i korakom odlučno hodeći ovom zemljom, slijedeći Isusov put ljubav, sve dobiva pravi smisao i ispunja nas mirom i radošću“, zaključio je propovjednik.

Na misi su pjevali članovi župnog zbora iz Male Bosne pod ravnanjem orguljašice Jelene Demšedi. Gabrijel Kujundžić je i ove godine „doveo“ svojim agregatom struju na ledinu kod Križa kako bi oko dvjesto sudionika proštenja moglo bolje sudjelovati i pratiti svetu misu.

Na kraju mise župnik Dragan Muharem zahvalio je svim sudionicima proštenja, koji su usprkos kišnom vremenu došli i ove godine zajedno moliti ali i oživjeti uspomene iz života na Hrvatskom Majuru, u kojem su još 1972. godine živjeli brojni stanovnici toga mjesta u preko dvije stotine salaša. On je posebno pozdravio mlade iz Udruge Hrvatski Majur koji su došli na to slavlje sa seminara iz Tavankuta na kojem su kroz tri dana razgovarali na temu: „Mladi u društvenom životu hrvatske zajednice u Srbiji – povijest, stanje i perspektive“. Na tom seminaru su sudjelovali mladi uglavnom iz Bačke i Srijema, a zadaća im je bila učiti kako se kao mlad čovjek angažirati u svojoj manjinskoj zajednici.

Poslije svete mise sudionici proštenja još su se dugo zadržali u razgovoru i oživljavanju uspomena iz prošlosti Hrvatskog Majura.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima