Prt života u Kući na mrginju

Objavljeno: 15.11.2013. Pregleda: 43

Mrginj2013-1Nesvakidašnji kulturni događaj, bolje reći performans, obilježio je nedjeljno popodne, 27. listopada 2013. godine, čikerijanski šor u kojem se nalazi Kuća na mrginju pod brojem 599.

Čikerija, mjesto sjeverozapadno od Subotice, smještena je uz sam rub granice s Mađarskom, a u puku je poznata kao Donja Čikerija, dok se naselje tzv. Gornja Čikerija nalazi u današnjoj Mađarskoj. Povlačenjem granice 1918. godine, naselje je prepolovljeno, te se ono danas prostire u dvjema državama.

Mrginj2013-10Dok dio Čikerije koji se nalazi u Mađarskoj dinamičnije živi, u posljednjih se pedeset godina pučanstvo intenzivno iseljava iz Donje Čikerije prema selima Tavankut i Ljutovo, kojem administrativno i pripada, zbog loše osnovne infrastrukture, kao što je put, i udaljenosti od centra sela u kojem se nalazi sve ono potrebno za pristojan život, poput ambulante, škole i trgovine. Malobrojno stanovništvo, mahom starije dobi još prkosi tendenciji odlaska.

U Kući na Mrginju, njezin je vlasnik Tomislav Žigmanov, čiji obiteljski korijeni potječu iz Čikerije, okupio stotinjak svojih prijatelja na program pod nazivom Minijature vlastitosti kao prvi kulturni sadržaj koji se odigrao na ovome mjestu, a prema planovima domaćina ne i posljednji.

Mrginj2013-3Riječ je predstavljanju djela nekoliko autora. Osnova performansa bili su stihovi Tomislava Žigmanova, tematizirani kao 14 minijatura, koje je u vizualnom obliku predstavio dizajner Darko Vuković, profesor na novosadskoj Akademiji umjetnosti, a melodije inspirirane ovim stihovima uglazbio je Matija Molcer. Uz zvuke melodija Minijatura vlastitosti, koje su na klarinetu izveli László Baráth, profesor u Muzičkoj školi i njegov učenik Augustin Žigmanov, autor je iščitavao stihove, dok je publika mogla pogledati po dvorištu salaša razmještene njihove vizualne oblike. Program je izvođenjem dviju izvornih bunjevačkih pjesama upotpunila i Izvorna ženska pjevačka skupina HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Mrginj2013-5Povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić otvorila je izložbu ističući ovaj projekt kao onaj koji je sadržan od napisanoga stiha, inspirirane glazbe i vizualizirane misli, te koji smješten u jedan izmješteni prostor tvori zanimljivi primjer spoja suvremenog književnog, likovnog i glazbenog izraza s tradicionalnim okruženjem.

„Četrnaest minijatura vizualiziraju četrnaest stihova, s temama poput 'Spokoja zavičaja', 'Zova snova' ili 'Neba čežnje', a smještene su u ozračje njihova izvorišta. Vjerujem da će pojmovi koje danas nosimo sa sobom biti poticajni i da će pokrenuti ostvarenja i drugih vlastitih minijatura vlastitosti.“ Kao takav, prema njezinim riječima, projekt se može razumjeti i kao poticaj povratku onome onamo, odakle se već pola stoljeća odlazi i kao poticaj da se sličnim inicijativama poradi na revitalizaciji naše zapuštene i pomalo zaboravljene baštine.

Mrginj2013-8Dizajner Darko Vuković tom je prigodom rekao kako nije htio dugo raditi na ovome, već je tražio pogodan trenutak kada će imati vizualizaciju stihova, u čemu je i uspio. „U svakom je slučaju to bio veliki izazov, budući da se izložba zove 'Minijature vlastitosti'. Trebalo je pronaći nit povratka na mjesto podrijetla, gdje pripadamo i gdje smo svi nekada bili. Da se vratimo sami sebi. Izazov je za mene u svemu bio naći vlastitost u sebi samome, kao koautoru.“

„Originalna skladba pisana je za vokal i flautu. No, profesor Baráth je to preinačio za dva klarineta, uz recitiranje Tomislava Žigmanova. Moram dodati da sam uglazbio još neke Tomine stihove, što je za gudački kvartet i vokal“, rekao skladatelj Matija Molcer.

Mrginj2013-7Zamisao organizatora programa jest povećati mobilnost unutar naše zajednice, te proširiti prostor na kojemu se može kulturno djelovati. Želja za dinamiziranjem prostora Čikerije, odakle odlazi veliki dio stanovništva, jedan je od lokaliteta koji se priređivanjem ovakvih ili sličnih događaja može revitalizirati.

„Pozivam da budete naši vjerni pratitelji. Vašim prijedlozima potaknite mobilnost ljudi unutar naše zajednice, te dislocirajmo kulturne programe izvan naseljenih mjesta. Osnovna ideja ili misija Kuće na mrginju i programa koje će se odvijati ovdje jest Prt života, a potencirati će da ono što je vlastito, a koje je kod nas često daleko strano i ogađeno, bude prihvaćeno kao pozitivno, jer to osim nas neće nitko drugi učiniti, a moramo biti svjesni toga, da ono što je naše, što pripada prostoru našega svijeta jest itekako vrijedno. Ovdje ćemo pokušati raditi na afirmaciji toga i pozivam sve da i dalje nastave pratiti što budemo radili“, naglasio je domaćin ovoga skupa Tomislav Žigmanov.

Mrginj2013-6U ulozi jednog od domaćina bio je i Ladislav Suknović, predsjednik HKPD „Matija Gubec“, udruge koja podržava misiju Kuće na mrginju:

„Dobrodošlicu želim na ovaj salaš na mrginju, najbližoj točki Europske unije, a daleko sigurnije možemo kazati ostvarenje višegodišnje želje našeg domaćina. Siguran sam da možemo ovim svečanim umjetničkim performansom i ovom našom nazočnošću, ovdje svjedočiti ustoličenju našega domaćina u status gazde i organizatora budućih kulturnih događaja. To nije jednostavno niti lako, ali ja sam siguran da ćemo mu mi u svemu tome pomoći. Mi se zajedno s njim radujemo, te očekujemo daljnje dolaske na salaš na mrginju.“

Mrginj2013-9Domaćin salaša je na kraju sve one koji su mu pomogli pri uređenju pozdravio, zahvalivši svima koji ga prate te pozvao da i dalje prate kulturne događaje Kuće na mrginju. Svim posjetiteljima je poslužena uzlivanca, mast i rampaš.

Priređeno prema tekstovima Ivice Dulića i Siniše Jurića

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima