Prvi međunarodni festival velikih tamburaških orkestara u Rumi

Objavljeno: 27.11.2013. Pregleda: 34

Festival tamburasa Ruma2013-1-mU organizaciji Saveza tamburaških orkestara Vojvodine i Kulturnog centra, u velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi održan je 9 i 10. studenoga 2013. godine Prvi međunarodni festival velikih tamburaških sastava. Ovogodišnji festival predstavlja nastavak nekadašnjeg Festivala muzičkih društava Vojvodine, koji se od 1964. godine održava u Rumi, a iz koga se prije 24 godine izdvojio Festival tamburaških orkestara Srbije.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Ruma, a uz potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, a ove godine svečano ga je otvorio predsjednik stručnog žirija festivala prof. Slobodan Atanacković iz Beograda. Profesor Atanacković je u uvodnoj riječi istaknuo kako rumski festival dugi niz godina predstavlja mjesto okupljanja najboljih i najkvalitetnijih tamburaških orkestara prije svega iz Vojvodine, ali na kome su posljednjih godina nerijetko sudjelovali i tamburaški sastavi iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, te da njegov od ove godine međunarodni karakter predstavlja iskorak u pravcu njegova razvoja.

Festival tamburasa Ruma2013-2„Sredine iz kojih dolaze tamburaški orkestri na rumski festival su one u kojima je tamburaška glazba neizostavni i duboko ukorijenjeni dio njihove kulture i tradicije, te samim tim i festival predstavlja način promicanja tamburaške glazbe i tamburaškog pokreta ne samo u Vojvodini i Srbiji nego u cijeloj regiji“, istaknuo je Atanacković.

Kako je ovogodišnji festival bio natjecateljskog karaktera, na njemu je određen i stručni žiri koji je odlučivao o dodjeli brončanih, srebrnih i zlatnih plaketa, a u kome su, osim već spomenutog profesora Slobodana Atanackovića iz Beograda kao predsjednika, bili i Dragoslav Krsmanović, profesor glazbe iz Šida i Franjo Batorek, glazbeni pedagog iz Osijeka.

Festival tamburasa Ruma2013-3Ovogodišnji festival je prvog natjecateljskog dana otvorio svojim revijalnim nastupom Juniorski subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Stipana Jaramazovića, koji se predstavio skladbama Stipana Jaramazovića i skladbom Save Vukosavljeva sa solisticom na bisernici Ines Bajić. Poslije njih nastupio je veliki tamburaški orkestar HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume, koji je izveo instrumentalnu skladbu Tihomila Vidošića, kao i praizvedbu skladbe Aleksandra Radua. Vokalna solistica Katarina Atanacković se uz pratnju orkestra predstavila pjesmom Doris Dragović u aranžmanu Josipa Jurce „Ti si moja ljubav stara“, da bi na kraju izveli „Šidsko kolo“ Josipa Andrića. Dirigent i umjetnički voditelj velikog tamburaškog orkestra HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume je Josip Jurca.

Prvog natjecateljskog dana nastupili su još i Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke, tamburaški orkestar KUD-a „Dobreč“ iz Dragatuša u Republici Sloveniji i Subotički tamburaški orkestar. Orkestar iz Subotice pod ravnanjem dirigentice Marijane Marki predstavio se skladbom Georgija Sviridonova, M. Pastve i Stipana Jaramazovića, a potom i skladbom Igora Kuljerića kao praizvedbom na festivalu. Vokalna solistica Antonija Piuković se, uz pratnju orkestra, predstavila pjesmom „Modre zore“ Nele Skenderović.

Festival tamburasa Ruma2013-4Drugi natjecateljski dan otvorili su tamburaši Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Pelagić“ iz Banjaluke, da bi potom nastupili i tamburaški orkestar Umjetničkog centra „Lira“ iz Novog Sada, Brodski tamburaški orkestar iz Slavonskog Broda, Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ iz Rume i revijalni sudionik Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove.

Tamburaški orkestar Umjetničkog centra „Lira“ iz Novog Sada pod ravnanjem Dragutina Škrobota predstavio se skladbom Save Vukosavljeva „Druga svita iz albuma Isidora Bajića“, potom skladbom „Por Una Cabeza“ Carlosa Gardela u aranžmanu Josipa Jurce kao praizvedbom, ukrajinskom narodnom pjesmom „Jihav kozak“ i na kraju „Vlaškim kolom“ Save Vukosavljeva.

Brodski tamburaški orkestar se predstavio varijacijama na temu skladbe Zequinha de Abreu „Tico tico no fuba“ u obradi Filipa Novosela, „Makedonskim plesom“ Domagoja Vukadina, i pjesmom Krešimira Bogitovca „U san mi dođu tambure“ u aranžmanu Krunoslava Dražića, da bi nastup završili skladbom Krunoslava Dražića „Šokačka nadigravanja“.

Festival tamburasa Ruma2013-5

Pobjednik I. međunarodnog festivala velikih tamburaških orkestara je Brodski tamburaški orkestar iz Hrvatske, iako je Brođanima to bio prvi natjecateljski nastup od osnivanja 2007. godine. Oni su u konkurenciji osam tamburaških orkestara osvojili Grand Prix festivala i plaketu „Sava Vukosavljev“ u znak sjećanja na velikog glazbenog pedagoga, skladatelja, dirigenta i aranžera.

Tekst: Nikola Jurca

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima