Prvi solistički koncert Ivane Mačković

Objavljeno: 15.10.2021. Pregleda: 59

ivana mačkovićČlanica Subotičkog tamburaškog orkestra, u kojem je i koncertmajstor, Ivana Mačković, održala je u petak, 17. rujna 2021. godine, u svečanoj sali Muzičke škole Subotica, svoj prvi solistički koncert kojim je obilježila deset godina sviranja tambure, a ujedno i desetljeće bavljenja muzikom uopće. Kompozicije iz klasične literature, obrađene za tamburu, izvela je uz pratnju korepetitorice Tare Glončak Karapandžić na klaviru.

Koncert je inače dva puta odgođen ove godine zbog korone, a izreka „treća sreća" za Ivanu se pokazala točnom, no ne zahvaljujući sreći već prije svega njezinoj istrajnosti i velikoj želji da ga održi. 
„Ovo je ipak prvi jubilej u nizu i nisam htjela tek tako da prođe nezapažen. Željela sam ovaj koncert održati i zbog sebe, a i zbog svog daljeg napretka", kaže ona i ističe kako većina kompozicija s njenog repertoara do sada nije izvedena na tamburi.
Kao najzaslužniju za svoj napredak i veliki uspjeh smatra svoju profesoricu Sonju Berta, koja joj je tamburu predavala tijekom cjelokupnog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u subotičkoj Muzičkoj školi.
„Njen značaj u cijeloj ovoj priči je najveći, jer je otpočetka bila sa mnom i bila mi je glavni oslonac što se svega tiče. Ona me je vodila kroz muziku sve ove godine."
Ivana je dobitnica brojnih nagrada i priznanja. Nekoliko puta je osvojila prvu nagradu na republičkim natjecanjima, a kao posebno značajno ističe priznanje Zlatna trzalica, koje je dobila u Osijeku gdje je nastupila s orkestrom, i to kao najbolja solistica na festivalu. Također, veoma su joj značajne nagrade koje je osvojila sa Subotičkim tamburaškim kvartetom, u kojem joj je, kako kaže, bilo najizazovnije svirati.
Uspješna mlada tamburašica studentica je druge godine Akademije umjetnosti u Novom Sadu, na smjeru muzička pedagogija, a sebe u budućnosti prvenstveno vidi kao profesoricu tambure: 
„Na taj način mogu najviše utjecati na nove generacije da zavole tamburu, da zavole ono što se dosad nije sviralo na njoj. Također vidim sebe i kao vođu nekog ansambla, a imam u planu i osnovati kvartet".
Uspješnu međusobnu suradnju potvrdila nam je i Ivanina profesorica Sonja Berta:
„Od samog početka njenog školovanja osjetili smo taj neki međusobni ‘fluid’. Sve što sam joj rekla, sve moje sugestije, ona je prihvatila i tako i uradila. Zahvaljujući tome smo konstantno napredovali i na koncu došli do ovako visokog nivoa, jer me je jako dobro pratila i jako dobro smo se razumjele. Ono što se kod nje ističe, osim naravno talenta, jesu i velika marljivost, upornost, vrijedan rad i perfekcionizam".
Da je ovaj koncert bio, ne samo više nego uspješan i maestralan, već i poseban, potvrdili su bivši koncertmajstor STO-a i netko tko otpočetka prati Ivanin rad i surađuje s njom, Stipan Jaramazović, te bivši dugogodišnji direktor subotičke Muzičke škole István Balázs Piri, koji su istaknuli da je ovo bio prvi muzički recital za solo tamburu i klavir ikad izveden u Subotici, a među prvima u Srbiji.
„Ovo je bilo nešto izuzetno, i što se tiče tehničke spremnosti, i što se tiče programa za gudače. Prvi put u životu sam čuo takav virtuozitet na tamburici i takvu interpretaciju. Ovo je nešto potpuno novo u Subotici, pa i u Srbiji, da se na tamburici izvede ovakav muzički zreo koncert", istaknuo je Balázs Piri.
Stručan i vrijedan osvrt na Ivanin nastup dao nam je i vojvođanski muzikolog Dušan Mihalek, koji je, kako je rekao, samo zbog ovog koncerta došao iz Izraela gdje živi već više godina. 
„Pratim Ivanin rad od samog početka i mogu reći da je to jedan od najvećih talenata koje sam sreo u životu, ne samo što se tiče tambure već uopće među muzičarima. Imao sam sreću da slušam najveće umjetnike koji su nastupali u proteklih 60 godina, također sam imao sreću da uživam u izvođenjima velikana na ‘zapostavljenim’ instrumentima, a ogromno mi je zadovoljstvo što sam u Subotici prisustvovao još jednom takvom povijesnom koncertu – za solo tamburu (prim, bisernica) i klavir. Ovo je bio jedan od najljepših koncerata u mom životu", rekao je Mihalek.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima