Radionica – „Hrvatska etnoriznica“

Objavljeno: 22.08.2016. Pregleda: 29

Radionica hrvatska etnoriznicaHrvatska etnoriznica – radionica za izradu i rekonstrukciju hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina održana je ove godine po četrnaesti put sredinom kolovoza u Pučišću na otoku Braču. Organizatorica radionice je Srebrenka Šeravić ispred Hrvatske matice iseljenika, dok je voditelj i autor programa Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno i voditelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Radionica okuplja zaljubljenike u ručni rad, tekstilno rukotvorstvo i narodne nošnje iz cijele Hrvatske te dijaspore, a proteklih nekoliko godina prijavljuju se i polaznici iz susjedne Srbije.

Radionica je podijeljena po tehnikama, tako da se svaki dan u prijepodnevnim terminima nastave uči različita tehnika: tkanje, vez (po pismu i brojem), apliciranje gajtana, metalnih flitera i sukna, zlatovez i svilovez, šlinganje, tehnike raspleta i ažura, paška i lepoglavska čipka, izrada tradicijskog nakita i dr. Međutim, najviše se pažnje daje osnovnim tehnikama veza, budući da su oni najpotrebniji za izradu narodnih nošnji. Početnici tijekom deset dana svladavaju različite tehnike, dok napredni polaznici, oni koji su prošli početnički tečaj, imaju određeni zadatak u vidu izrade dijela narodne nošnje određenom tehnikom koji moraju predati do kraja radionice.

Zapravo, na radionicu mogu doći svi. Ne postoji nikakvo ograničenje ni po pitanju starosti, ni po pitanju spola. Radionicu pohađaju pretežito žene, no veliki je udio i muškaraca koji se bave različitim tradicijskim tekstilnim tehnikama. Veselimo se naravno kad se mladi prijave na radionicu, jer se uvijek nadamo da će ih to što nauče potaknuti da dolaze i dalje i usavršavaju se. Nama su stalno potrebni suradnici.

Budući da Posudionica djeluje dugi niz godina (punih 68), tijekom svih tih godina surađivali smo s brojnim ljudima koji posjeduju vještine potrebne za izradu narodnih nošnji. U početku radionice, demonstratori su bili zaposlenici Posudionice no nakon nekoliko radionica profilirala se određena grupa ljudi koji su se pokazali kao vrsni majstori određenih tehnika. Također, neki demonstratori nisu bili polazniciRadionica hrvatska etnoriznica 2 radionice, no s njima smo surađivali na nekim drugim projektima, no svi su se oni iskazali s onim što rade i na taj način zadobili svoje mjesto na radionici.

Na radionici se zaista mnogo toga nauči, no to naravno ovisi o polazniku. Početnicima je sigurno teško pohvatati obimnu količinu podataka koje dobiju tijekom nastave, ali hoće li oni sve to savladati ovisi isključivo o njihovoj ustrajnosti i vježbi. Trudimo se da početnici dobiju osnovne podatke o velikom broju tehnika. Na taj način se lakše opredijele za pojedinu tehniku ako se odluče prijaviti i naredne godine.

Ove godine je bilo 13 početnika, među kojima ima polaznika koji su dobri poznavatelji pojedinih tradicijskih tekstilnih tehnika. Ipak, pravilo radionice je da svi koji se prvi put prijavljuju na radionicu prođu početnički tečaj. Sveukupno je bilo 40 polaznika i demonstratora.

Budući da polaznici svakodnevno prolaze različite tehnike u prijepodnevnoj nastavi, popodne ponavljaju gradivo od toga dana i usavršavaju ono što im bolje ide, odnosno dodatno vježbaju ono što im nije sjelo »od prve«. Uvijek se na radionici izdvoji poneki pojedinac kojeg pratimo i kasnije na način da ga angažiramo za neki od radova koji su potrebni Posudionici.

Zahvaljujući ovoj radionici obnovljene su pojedine tradicijske tekstilne tehnike kao što je tehnika veza brojem, zvana napuštana pružanka koju je obnovila Slavica Rajković jedna od naših najznačajnijih suradnica. Ona je dvije godine odgonetavala način izrade, te je jedina koja poznaje tu tehniku. Također radimo na promoviranju i očuvanju tehnika koje su danas na terenu slabije zastupljene.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Bojana Poljaković-Popović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima