Radost uz božićnjak ulazi u domove

Objavljeno: 07.12.2011. Pregleda: 53

Prigodnim programom koji su izveli mališani vrtića „Marija Petković Sunčica" otvorena je izložba božićnjaka, 13. po redu. Izložba, koja nas uvodi u adventsko vrijeme, u očekivanju Božića, ima za cilj unijeti puno radosti u domove svih nas, istaknula je Katarina Čeliković u ime organizatora, dok su autori istaknuli da im je vječito nadahnuće Biblija, uz pomoć vremena u kojem se iščekuje rođenje maloga Isusa.

U predvorju glavnog ulaza u Gradsku kuću izloženo je više od 40 božićnjaka, koje su načinili vjernici župa Isusova Uskrsnuća i svetoga Roka, kao i članice pojedinih gradskih župa.

Likovni odjel HKC „Bunjevačko kolo" i Likovno-slamarski odjel HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta, organiziraju božićne izložbe od 1993., ali ove godine u isto vrijeme obuhvaćena je i izložba božićnjaka, kaže voditeljica odjela udruge iz Tavankuta Jozefina Skenderović.

„Sada je ovo prava božićna izložba, cjelovita je. Predstavlja Božić kako ga mi slavimo, od malih darova, čestitki pa sve do onoga što krasi naše stolove, a to su božićnjaci."

bozicnjaci2011-2Adventsko vrijeme potiče na plemenitost, ali motivira i na poboljšanje ugođaja i njegovo uljepšavanje, podsjetila je pročelnica Bunjevačko-šokačke knjižnice pod okriljem Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" Katarina Čeliković.

„I ljepotom se trebate okititi, možete kupiti i poneku čestitku ili kakav lijepi rad od šlinga ili svijeću. Nemojte otići doma praznih ruku. Ima i božićnjaka za obitelji bez imena i prezimena. Njih su radila djeca u župi svetoga Roka, kao i žene koje žele darovati brojnim obiteljima božićnjak, kako bi Isus došao i u njihovu kuću."

bozicnjaci2011-5Prigodnu riječ za otvorenje izložbe trebali bi dati autori božićnjaka namjesto svećenika, rekao je tom prilikom pročelnik izdavačkog odjela Instituta vlč. mr. Andrija Anišić.

Autorice nisu izostavljene, stoga je pitanje za jednu od njih, Klaru Dujak, bilo kako izgleda pravljenje jednog božićnjaka.

„Sve počinje od dobre volje, rodi se ideja, u ruke dođe tijesto i počinje se ostvarivati zamisao. Trajanje izrade ovisi o broju figura. Za onaj veliki koji smo zajedno nas tri uradile trebalo je više od dvanaest sati. Svake godine mijenjamo motive, ovoga puta napravile smo i tri kralja. Nadahnuće crpimo iz Biblije i tako svake godine."

bozicnjaci2011-4Pjesmu Alekse Kokića „U noći adventskoj" recitirao je Davorin Horvacki. Jabuke koje su podijeljene djeci darovao je Branko Horvat.

Organizatori izložbe božićnjaka i Božićne izložbe članova Likovno-slamarskog odjela HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta i Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo", su Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost «Ivan Antunović», HKPD „Matija Gubec" i HKC „Bunjevačko kolo".

Izloženi radovi mogu se pogledati do 8. prosinca, svakoga dana od 10 do 20 sati.

bozicnjaci2011-3

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima