Radovi na kući monoštorske udruge

Objavljeno: 13.01.2021. Pregleda: 47

radovni monostorKulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog dobilo je prije deset mjeseci na korištenje kuću nekadašnjeg Samostana časnih sestara. Nedugo nako preuzimanja kuće, u kojoj nitko nije boravio od 1992. godine, članovi udruge počeli su radove na obnovi i uređenju same kuće, ali i prostranog dvorišta. Uz vlastiti rad i tamo gdje je potrebno angažiranje majstora sređeno je dvorište i urađen dio radova na kući. Sredstva za to udruga je osigurala putem natječaja.

„Prvo što smo uradili bilo je raščišćavanje prostranog dvorišta koje je dugo 100, a široko 50 metara. Dobili smo tako jedan lijep, velik prostor koji će u nastavku radova na uređenju dobiti i novi izgled. Dio ulaznog dijela dvorišta je flasterisan, ožbukana je fasada, ofarbana stolarija, zamijenjena vrata. Što se tiče unutarnjeg dijela izvađen je stari, dotrajao patos i betoniran dio prostorija, ukupno oko 100 četvornih metara i pripremljen za nastavak radova“, kaže predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić.
U monoštorskoj hrvatskoj udruzi navode da su radovi na obnovi kuće financirani iz sredstava koje je Bodrog dobio na natječaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Monoštorska udruga prijavila se i na II. Javni poziv Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i nadaju se da će proći i na tom natječaju, a sredstva su tražili za nastavak radova na uređenju prostorija u kojima je planiran izložbeni prostor.
Dio materijala za opremanje tog prostora već je stigao, a sredstva su osigurana na natječaju koje je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH raspisao preko Veleposlanstva RH.
Osim radova na uređenju kuće, ove su godine, usprkos pandemiji, realizirali i svoje redovite programe i tako namjenski iskoristili sredstva dobivena na natječajima.
Grad Sombor osigurao je sredstva za projekt očuvanja, njegovanja i promocije tradicijske baštine KUD-a Hrvata Bodrog, a u okviru tog programa financiran je rad stručnog rukovodioca udruge i kupnja repezentativnog dijela tradicijskog ruha, a u udruzi su se odlučili za izradu opaklije. 
„Grad Sombor financirao je i Marijanski pučki festival. Ove godine dobili smo i sredstva na natječaju Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne zajednice, a na taj način osigurali smo sredstva za sudjelovanje Kraljica Bodroga na zagrebačkoj Smotri folklora, ali zbog pandemije taj put nije realiziran, pa smo sredstva vratili. Pokrajinsko tajništvo za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama financiralo je manifestaciju Divanim šokački. HNV je osigurao sredstva za redovite aktivnosti i sredstva za nabavu materijala za opremanje prostora u kome će biti muzejska zbirka. Na kraju bih još dodala i sredstva Veleposlanstva koje je financiralo projekt njegovanja, čuvanja i popularizacije tradicijske baštine u Monoštoru“, zaključuje potpredsjednica Bodroga Anita Marijanović-Đipanov. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima