Radovi na obnovi Hrvatskog doma u Somboru

Objavljeno: 18.02.2022. Pregleda: 71

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor iz Sombora jedna je od rijetkih hrvatskih udruga koja ima vlastiti prostor. I tako je od osnutka Društva 1936. godine. Na sadašnjoj adresi na Vencu vojvode Radomira Putnika 26 Nazor je od 1948. godine kada je odlukom tadašnjih vlasti Društvu umjesto stare, manje zgrade koja je bila također u centru grada, dodijeljena zgrada nekadašnje pivovare Avala. Obnova i prilagođavanje prostora potrebama Društva je trajala 17 godina. Nakon te prve obnove još u nekoliko navrata radilo se na uređenju i adaptaciji katnice iz 19. stoljeća površine 1.400 četvornih metara. Posljednji puta 80-ih godina prošlog stoljeća i prije 15 godina, a sada su u tijeku novi radovi na obnovi Hrvatskog doma. 

Radi se na osnovu plana detaljne rekonstrukcije koji je prije tri godine uradila stručna službe Gradske uprave Grada Sombora. Tada je procijenjena vrijednost radova bila 20 milijuna dinara. Kako se radi o značajnim sredstvima koje je teško osigurati, krenulo se raditi korak po korak, a sredstva se traže na natječajima. Prvo je urađen unutrašnji dio krovišta, a onda je na red došlo uređenje prostorija na katu. „Jednu prilično zapuštenu prostoriju 2019. i 2020. godine uredili smo i prilagodili za učenike koji u Hrvatskom domu pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture. Te godine uspjeli smo u pet katnih prostorija uvesti grijanje na plin, postaviti radijatore, zasebni kotao za grijanje. U 2021. uređena je prostorija za arhivu i digitaliziranu građu društva sa svim potrebnim instalacijama. Uspjeli smo pripremiti materijal za postavljanje novih podova u još dvije katne prostorije, pripremili smo za građevinske radove garderobu kraj velike pozornice“, kaže Marija Matarić, nositeljica projekata na kojima su osigurana sredstva za obnovu Hrvatskog doma.
Jedna od velikih i zahtjevnih investicija bit će zamjena 18 velikih vanjskih prozora. Prema zahtjevu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture na vanjskoj fasadi, budući da je zgrada Hrvatskog doma u zaštićenoj jezgri grada, prozori moraju biti drveni i identične veličine i oblika kao postojeći.
„To naravno znači veće troškove, pa smo za sada uspjeli uraditi zamjenu četiri prozora“, kaže Matarić.
Sredstva za dosadašnje radove dobivena su od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Sombora, a u zgradu je uloženo više od dva milijuna dinara. Dinamika daljih radova ovist će o novim natječajima.

Izvor: Hrvatska riječ (Z.V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima