Radovi u Franjevačkom samostanu u Baču

Objavljeno: 07.06.2017. Pregleda: 31

franjevacki samostan BacU Franjevačkom samostanu u Baču u tijeku su radovi na obnovi koji se provode u okviru projekta Revitalizacija Franjevačkog samostana. Službeno su radovi na obnovi počeli polovicom studenog prošle godine, ali je njihova dinamika bila uvjetovana vremenskim uvjetima.

Radi se na obnovi pročelja, krovišta, ali i unutarnjem dijelu samostana. Tijekom ovih radova bit će urađena elektro, vodovodna i kanalizacijska instalacija, pročelje cijelog kompleksa uz isticanje elemenata koji svjedoče o prvobitnim oblicima, sanirana krovišna konstrukcija, izvršena konzervacija dotrajalih vrata i prozora i zamjena neodgovarajuće stolarije novom po uzoru na postojeću.

„Sve vanjske instalacije su završene, što podrazumijeva da će ovaj kompleks biti priključen na gradsku mrežu. Planiramo grube radove završiti do početka zime, a kompletni radovi po ugovoru moraju biti završeni do travnja naredne godine“, kaže dr. sc. Slavica Vujović, restauratorica–konzervatorica iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ona kaže da će autentičnost Franjevačkog samostana biti sačuvana.

„I ono što se mijenjalo tijekom godina bit će vraćeno u prethodno stanje. Također, materijali koji se koriste su u skladu s autentičnim. Ali, da bi se nešto stavilo u suvremenu namjenu, mora zadovoljiti visoke standarde sigurnosti, što znači da su neke promjene neminovne, ali one se rade na jedan odgovoran način kako bi bile što manje primijećene“, kaže Slavica Vujović.

Radove na revitalizaciji Franjevačkog samostana u Baču financira Europska unija, a uvjet za tu potporu je proširenje namjene samostana kako bi korist imala i lokalna zajednica.

Prema ugovoru koji su potpisale Vlada Srbije i Europska komisija za projekt Revitalizacija Franjevačkog samostana planirano je 890.000 eura.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima