Razgovor povodom rada HKC Bunjevačko kolo u Žedniku - Jelica Čipak, voditeljica folklornog ogranka

Objavljeno: 22.01.2017. Pregleda: 41

jelica cipakVoditeljica folklornog ogranka u Žedniku Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo (Subotica) Jelica Čipak folklor je počela trenirati s trinaest godina. Prve folkloraške korake, kako kaže, učila je u Žedniku od voditeljice Hajnalke Brajkov. Jelica radi u trgovini mobitela, a po struci je analitičar zaštite životnog okoliša.

Od kada ste voditeljica folklornog odjela u Žedniku?

Folklorni ogranak HKC-a Bunjevačko kolo u Žedniku postoji već 20 godina. Za sve te godine izmijenjali su se mnogi koreografi. Od siječnja 2016., odnosno već godinu dana, voditelji folklorne sekcije smo moj brat Ante Čipak i ja. Oboje radimo i s djevojčicama i s dječacima. Neke muške korake znam od ranije dok sam još ja išla na folklor, a neke učim sada pa prenosim njima, jer nismo u mogućnosti da na svakoj probi oboje budemo prisutni. Iz tog razloga se trudimo i Ante i ja uvijek biti spremni za sve korake, bili oni muški ili ženski.

Ima li zainteresirane djece za folklor?

Ima dosta zainteresiranih. Prije godinu dana, kada smo Ante i ja počeli raditi s djecom, bilo ih je petnaestak. Međutim, za vrlo kratko vrijeme broj se udvostručio. Sada nas ima tridesetak. To je broj koji nam je konstantan i nadamo se da će tako i ostati.

Jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima?

Za ovih godinu dana nismo imali nikakve probleme i sve što smo zamislili ostvarili smo uz pomoć djece, koja su bila marljiva, vrijedna i uvijek spremna za novu koreografiju, nastup ili putovanje. Potpora roditelja također nije izostala, na čemu smo im Ante i ja veoma zahvalni. Nadamo se da će se ovo dobro iskustvo nastaviti i ove godine, te da će se upisati i novi članovi koji žele biti dio našeg folklornog tima.

Koje su dobi djeca koju podučavate?

Trenutačno imamo jednu skupinu u kojoj su djeca dobi od prvog do osmog razreda. Za posljednji nastup, godišnji koncert koji je bio u studenome, spremali smo se s dvije grupe. Djeca do četvrtog razreda su nastupila s plesovima iz Slavonije, a ovi malo stariji s dječjim banatskim plesovima.

Gdje imate probe?

U hladnom razdoblju godine probe se održavaju u našoj školi (Osnovna škola Pionir), a tijekom toplijeg dijela godine vježbamo u Domu kulture. Niti jedan od navedenih prostora ne plaćamo i veoma smo zahvalni ravnatelju škole kao i Mjesnoj zajednici Stari Žednik na potpori koju nam pružaju.

Imate li problema s nošnjom, odnosno posjedujete li ju ili ju morate posuđivati? Nošnju uglavnom posuđujemo iz našeg centra Bunjevačko kolo. Nešto malo nošnje imamo naše i to je uglavnom bijela nošnja (košulje, suknje, kecelje), a imamo i komplet nošnje za mađarske plesove. Sve to što imamo čuva i održava Đula Gabrić. Ona je također i šila neke dijelove nošnje.

Koje plesove učite? Što djeca najviše vole?

Imamo na repertoaru šest koreografija koje smo uvježbali. To su bunjevački plesovi, plesovi iz Šumadije, plesovi iz Slavonije, dječji banatski plesovi, djevojački mađarski plesovi i Jastuk tanca (to su dječji bunjevački plesovi koje izvode naši najmlađi članovi). Djeca najviše vole plesove koji su brzi, a uvijek rado plešu i uče nove elemente bunjevačkih plesova.

Koji su Vaši najdraži plesovi?

Najdraži su mi plesovi iz Šumadije, šokački i vlaški, jer su brzi, dinamični i uvijek kod publike izazovu odličnu reakciju. Također volim i igre iz naših krajeva, neizostavne bunjevačke plesove. One imaju posebno mjesto u srcu svakog igrača, jer preko njih pokazujemo otkud smo i koliko volimo njegovati našu tradiciju.

Postoje li još neke sekcije u Žedniku osim folklorne?

Osim folkloraške sekcije ogranka HKC-a Bunjevačko kolo u Žedniku djeluje tamburaška sekcija. U prostorijama župe odvijaju se probe tamburaške sekcije, ali i razne radionice na kojima djeca uče i vježbaju recitiranje i predstave za razne prigode.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima