Razgovor s Lazarom Cvijinom, predsjednikom HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 27.03.2018. Pregleda: 45

Lazar CvijinU 2017. godini u HKC-u Bunjevačko kolo iz Subotice došlo je do promjene vodstva, a samim time i načina rada, kažu nam u toj najvećoj subotičkoj hrvatskoj udruzi.
„Prvenstveno tu mislim na stabilizaciju u samom poslovanju, a i u radu samih odjela, što je dovelo do toga da su, i pored zastoja u radu u jednom razdoblju, svi odjeli potpuno ispunili zacrtane planove, a sve predviđene manifestacije su ostvarene, inovirane i podignute na jednu novu razinu. Zbog svega toga mislim da imamo razloga da prethodnom godinom budemo zadovoljni“, kaže predsjednik udruge Lazar Cvijin.

Planovi Udruge za 2018. godinu, posebice ako ima nekih novina?
Centar je jako ambiciozno krenuo u 2018. godinu. Već je održana jedna od naših najvažnijih manifestacija Veliko prelo 2018. i to vrlo uspješno u svim segmentima organizacije. Bilo je oko 500 gostiju i sudionika, novine uvedene prošle godine su još malo dotjerane i dobili smo visoke ocjene i od najviših zvaničnika koji su u velikoj mjeri podržali ovu manifestaciju. Posebno raduje prisustvo većeg broja mladih, što ohrabruje i budi nadu da se kod njih vraća zanimanje za podršku svojoj zajednici i njezinim udrugama. Nadalje, govoreći o planovima, ove godine smo udvostručili broj projekata s kojima smo konkurirali na već objavljene natječaje. Od novina možemo već sad najaviti da ćemo biti domaćini trećeg po redu festivala Kulturna baština Bunjevaca bez granica, na kojem sudjeluju udruge bunjevačkih Hrvata iz Vojvodine i Mađarske. Ostale manifestacije će biti manje-više redovite, a odjeli će raditi prema planovima koji su već usvojeni početkom godine.
Koliko članova Udruga ima na papiru, a koliko aktivnih koji plaćaju godišnju članarinu? Imate li problema s brojnošću glede rada odjela i realizacije projekata?
Naša udruga će uskoro napuniti 50 godina postojanja, članstvo se tijekom vremena uvećavalo i smanjivalo, ali je veliki broj ostao vjeran. Tako, mi imamo oko 100 članova skupštine, čiji značajni dio, osim sudjelovanja u odlučivanju, značajno pomaže i prilikom organiziranja manifestacija. Također imamo i još oko 150 članova samih odjela. Rast broja aktivnih članova odjela je nešto čemu se uprava želi maksimalno posvetiti ove godine. Osim postojećih odjela pokušat ćemo formirati bar još dva nova: književno-istraživački i odjel koji će raditi na formiranju turističke ponude Centra.
U najkraćem, koji su najveći problemi s kojima se suočavate u radu?
Naš najveći problem je što prostor koji Centar koristi nije više s pravom trajnog korištenja, po zakonu iz 2016. godine, već samo s pravom zakupa na razdoblje od 5 godina. Samim tim značajno je otežano održavanje prostorija, jer se i za najmanji zahvat oko održavanja mora konzultirati korisnik, tj. Grad Subotica. A problema oko održavanja je jako puno. Jedan od najznačajnijih je krov koji na više mjesta prokišnjava, a za kompletnu njegovu sanaciju je potrebno prema ponudama koje smo prikupili oko 5 milijuna dinara. Te novce, iako bismo imali, ne bismo smjeli uložiti bez suglasnosti Grada. Naravno, veći je problem, i ako bismo dobili potrebne suglasnosti i nabavili dio novca, kako ulagati u nešto što ne znaš koliko dugo ćeš moći koristiti. Nadalje, problem je kako davati nadoknadu osoblju Centra koje je angažirano na profesionalnoj osnovi – tajnica, garderober, korepetitor, voditelji odjela…, jer to projektima nije moguće, a javnih radova iz oblasti kulture gotovo da i nema.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima