Razgovor s Marinom Jaramazovićem, voditeljem foklornog odjela HKC ,,Bunjevačko kolo"

Objavljeno: 16.09.2021. Pregleda: 40

matin jaramazovicIzvođački folklorni ansambl HKC-a Bunjevačko kolo prošloga tjedna gostovao je na 13. Večerima hrvatskoga folklora u Neumu. Manifestacija pod nazivom ,,Oj kamenu rodni moj" održana je 21. kolovoza, a okupila je desetak društava iz okolice, te uz spomenuti HKC Bunjevačko kolo i goste iz Makedonije.

 

Folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo sudjelovali su u svečanom mimohodu, te su se tijekom nastupa predstavili spletom bunjevačkih igara. Osim nastupa, folklorci su ovaj put iskoristili kao mini turneju, te su tako u Neumu četiri dana uživali u druženju, opuštanju, kupanju... a po povratku su obišli Mostar i Sarajevo.

Radno ljeto

Ponuda za Neum, po riječima voditelja folklornog odjela Marina Jaramazovića, stigla je u pravi moment. Nakon nje stigle su i ponude za pojedine europske folklorne festivale koji su se sa zakašnjenjem počeli održavati.

„Nismo htjeli riskirati, te da na kraju ne odemo nigdje. Prihvatili smo ono što je bilo sigurno i izvodljivo", kaže Jaramazović i pojašnjava kako je ovu godinu zapravo obilježilo više manjih nastupa, a ovaj posljednji bio je povod za razgovor o folklornom odjelu, koji niti je imao, a niti će imati ljetni odmor.

„Iako smo ranijih godina prakticirali da bar za najmlađu skupinu imamo tijekom ljeta odmor, ove godine nismo pravili pauzu. Zapravo, bilo je dosta prinudnih pauza, a sada smo odlučili raditi. Imali smo dosta manjih nastupa, ali i oni su značajni i folklorcima su, ako tako mogu reći, vjetar u leđa. Gostovali smo u Neumu, u Novom Pazaru kod Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Temerinu, Vajskoj, Kaćmaru i Baji u Mađarskoj, Žedniku, Tavankutu s dječjom skupinom, a u Dužijanci smo sudjelovali od Priskakanja vatreTakmičenja risara, preko seoskih dužijanci, do središnje proslave i same povorke, a naše cure su kao kraljice nastupile i na Dužijanci u Baji" kaže Jaramazović i dodaje: „Moram reći da sam jako zadovoljan, jer mi koronu, kada je u pitanju osipanje članstva, nismo osjetili. Činjenica je da nije bilo lako održati broj članova, ali smo na tome radili u proteklih godinu i pol dana. Neki će reći da je možda razlog tome to što djeca i mladi nisu imali ništa drugo pa su dolazili na folklor, ali ja to ne želim prihvatiti kao razlog. Mislim da smo mi ipak dobro osmislili probe i kad god je bilo dozvoljeno mi smo radili i to nas je održalo".

Dobra strana" korone

Društvene mreže su se i kada je folklor u pitanju pokazale dobrima, te su tako članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo koronu iskoristili za neke druge stvari. Zapravo, nisu odustajali od svojih namjera nego su programe prilagodili danim uvjetima. Tako je posljednji godišnji koncert održan online, a snimljena Trilogija je nastala „zahvaljujući" koroni.

„Odlučili smo snimati 12 točaka – koreografija, različite scenografije i u kraćoj formi. One su pojedinačno objavljivane na YouTube kanalu Centra, a kasnije se uz dodatak 'iza scene' kompletirala snimka. Snimali smo zanimljiv video za Međunarodni dan plesa (29. travnja), fotografirali se u nošnji i to smo također objavljivali na društvenim mrežama. Povodom 50 godina Centra snimali smo i dokumentarni film o prvoj generaciji folklora, a uspjeli smo i podrumske prostorije preurediti u klub. U nedostatku nekih događaja uživo, mi smo to nadomjestili događajima na društvenim mrežama, pa smo time dobili i veću gledanost i prisutnost među ljudima. Kada smo se aktivirali na Facebooku, imali smo oko 1.300 pratitelja, a sada imamo oko 2.500. Ne znam je li nažalost ili na sreću, ali to nam je tada bio izlaz u javnost. Zaista mogu reći da sam zadovoljan, jer gledam i druga društva kako su prolazila. Tko ima svoj prostor još je i mogao raditi, dok oni koji imaju probe po školama ili nekim iznajmljenim dvoranama nisu mogli raditi", priča Jaramazović.

S ponosom je rekao kako folklorni odjel Centra broji nešto više od 150 članova i da trenutno ima četiri uzrasne skupine, a od jeseni će biti i peta. Tu je veliki izvođački ansambl, pripremna skupina koja broji skoro 50 članova, te dvije dječje skupine. Uz našeg sugovornika s djecom i mladima radi i Senka Horvat, a od nedavno u pomoć uskače i Nemanja Sarić, koji kao volonter pomaže u radu s djecom, dok orkestar vodi Luka Sudarević.

„Sad smo stasali i narasli, što donosi nove brige. Puno je skupina, a Bogu hvala i djece, te je to još jedan veliki zadatak. Svima učiniti folklor primamljivim, osigurati neke nastupe i prije svega ih za to pripremiti je ozbiljan posao. Folklorci sudjeluju i u brojnim drugim događanjima i rekao bih da je folklor okosnica Centra. Uvijek i svugdje je to tako. Neki kažu da dolaze na folklor da bi se družili. Da ima i toga, ali na kraju oni to zavole. Vole se urediti, nastupiti, biti dio nečega velikog", kaže Jaramazović.

Radimo dalje

Kao i svugdje, tako je i u HKC-u Bunjevačko kolo koje iz godine u godinu prolazi prirodan proces odlaska mladih na studij ili njihovo zaposlenje. Po riječima Jaramazovića, prošle godine nisu imali neki veći „odljev" jer je situacija s koronom donijela online predavanja i mladi su ostali u folkloru, no ove godine će veći broj mladih otići dalje na studij.

„To smatram prirodnim procesom i to je jednostavno tako. Mlađi folklorci sazrijevaju i napreduju, i dok imamo pomlatka ne trebamo brinuti tko će popuniti upražnjena mjesta. Ono što mi je osobito drago jeste da nitko nije otišao zbog svađe ili da je izbačen, a moram reći da mi je drago i kada naši studenti kada su u Subotici dođu na probe vidjeti što se radi. To je ono što HKC čini centrom, da oni znaju da tu mogu uvijek doći", pojašnjava sugovornik i priča kako na stalnom repertoaru izvođački ansambl ima desetak koreografija, ali da taj proces stvaranja još nije stao.

Ove jeseni planiraju se početi raditi koreografije za koje u Centru postoji nošnja, koju treba samo nadopuniti, a u planu je i revija novošivene nošnje, kao i raditi na kompletiranju postojeće.

Kada su u pitanju nastupi, teško je planirati budući da nitko ne zna kakve će mjere donijeti jesen, ali ono što je sigurno na popisu ovogodišnjih nastupa jest nastup na Interetnu, na Zavičajnim danima, na Danu grada Subotice, također se planira organizirati Festival tradicijskog pivanja, kao i godišnji koncert. „Godišnji koncert je kruna našeg rada i ponovno ga planiramo osvježiti i prezentirati na neki drugi način, kao što smo to radili u protekle tri godine. Tako da nastavljamo raditi, vježbati i usavršavati se, jer to je jedini put do uspjeha", kaže Jaramazović i ujedno poziva svu zainteresiranu djecu da dođu i upoznaju čari folklora, druženja i zajedništva, a to mogu uraditi radnim danom od 18 do 21 sat, kada su probe folklornog odjela.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Vukov)



Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima