Razgovor s Nikolom Jurcom, tajnikom HKPD „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 17.04.2018. Pregleda: 41

Nikola JurcaHKPD Matija Gubec iz Rume jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1903. godine i do danas radi kontinuirano, bez prekida. Zahvaljujući Velikom tamburaškom orkestru, koji u punom sastavu broji 32 člana, Ruma je postala festivalski grad, s obzirom na to da je hrvatska udruga iz Rume, jedno od osnivača Festivala muzičkih društava Vojvodine. Značajniji nastupi Velikog tamburaškog orkestra obilježili su i proteklu godinu, a kako navode, redovite aktivnosti i nastupi u Srbiji i u Hrvatskoj, planirani su i u tekućoj godini.

„Udruga trenutno ima 386 registriranih članova. Prošle godine organizirali smo susret društava Matija Gubec u Rumi, sudjelovali smo na manifestaciji Srijemci Srijemu u Staroj Pazovi i održali redoviti godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra u Rumi. Osim tih aktivnosti, gostovali smo u Bjelovaru, održali koncert u povodu obilježavanja Dana društva kada su nam gosti bili HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, a sudjelovali smo i na Festivalu tamburaških orkestara u Rumi“, navodi tajnik Društva Nikola Jurca.

Koji su najveći problemi s kojima se suočavate u radu?
Problemi su najčešće financijske prirode (režijski troškovi, troškovi legaliziranja novosagrađenog objekta Društva, troškovi vezani za pokušaje povrata zgrade Hrvatskog doma u Rumi. To su veliki izdaci za koje teško dobivamo sredstva na natječajima. Također, veliki problem nam je manjak visokoobrazovanih članova i mladih.

Koji su planovi Udruge za 2018. godinu?
I u ovoj godini nastavljamo s redovitim aktivnostima, gostovanjima i kontinuiranim radom. Sudjelovat ćemo na susretu društava Matija Gubec koji će biti održan u Sotinu, zatim na manifestaciji Srijemci Srijemu u Zemunu, a u planu nam je da održimo i dva koncerta Velikog tamburaškog orkestra u Rumi. Također, ove godine planiramo putovanje u Niš, gdje ćemo biti gosti udruge Široko iz tog grada.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima