Razgovor s Vojislavom Temunovićem, dopredsjednikom HGU „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 07.03.2018. Pregleda: 78

Vojislav TemunovicU HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice 2017. godinu ocjenjuju kao veoma uspješnu. Sve planirane manifestacije su održali, među kojima i IV. Tambura instrumental festival, Smotru dječjih pjevača i zborova te Festival bunjevački pisama, kao svoju najznačajniju. Objavili su također i CD s pjesmama izvedenim na XVII. Festivalu bunjevački pisama.

„Značajna novina je da smo koncem godine, sredinom prosinca, kupili kuću za potrebe rada naše udruge odnosno proba naših članova i time otvorili novu stranicu u radu naše udruge, tako da se već od početka 2018. probe tamburaškog orkestra odvijaju u našoj Tamburaškoj kući“, kaže Vojislav Temunović, dopredsjednik HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice.

Planovi udruge za 2018. godinu?
Što se koncerata tiče ove godine planiramo u svibnju napraviti Proljetni koncert. Rujan je rezerviran za XIV. Smotru dječjih pjevača i zborova, a 30. rujna održat ćemo i XVIII. Festival bunjevački pisama. Naravno, krajem studenoga ili početkom prosinca napravit ćemo i naš Godišnji koncert. Ove godine također planiramo nastup naših članova na V. Tambura instrumental festivalu koji će se održati u Požegi u Hrvatskoj, gdje se mi kao udruga pojavljujemo kao suorganizatori uz Glazbenu školu Požega kao organizatora i Muzičku akademiju Zagreb kao suorganizatora.
Koliko aktivnih članova Udruga ima, imate li problema s brojnošću?
Naša udruga godinama ima konstantan broj članova, oko 60 do 65, s tim da svake godine imamo smjene generacija kada pojedini članovi nakon završetka srednje škole u Subotici odlaze na studije u druge gradove – Novi Sad, Zagreb, Beograd. Tada se članovi iz Dječjeg orkestra prebacuju u Veliki tamburaški orkestar, a Dječji popunjavamo s članovima koji pohađaju obuku u našoj školi tambure pri HGU i učenicima Muzičke škole Subotica, koji sviraju tamburu.
U najkraćem, koji su najveći problemi s kojima se Udruga suočava u radu?
Najveći problemi su nam do sada bili iznimno visoki troškovi režije koje smo plaćali Gradu Subotici, od kojega smo zakupljivali prostorije za rad. Nadamo se da smo kupovinom Tamburaške kuće taj problem eliminirali i troškove sveli na razumnu mjeru, tj. plaćamo naše stvarne troškove. Što se financijskih sredstava tiče, naše glavne manifestacije uglavnom financiramo iz natječaja koji se raspisuju tijekom godine, a imamo i potporu naših sponzora i prijatelja Festivala koji nam pomažu da se rad odvija nesmetano.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima