Razgovor sa Željkom Šeremešićem, predsjednikom KUDH-a „Bodrog“ iz Monoštora

Objavljeno: 14.03.2018. Pregleda: 28

Zeljko SeremesicU KUDH-u Bodrog iz Monoštora prošlu, 2017. godinu, smatraju veoma zapaženom jer su u njoj, kako kažu, ostvarili jako veliki broj nastupa i gostovanja. Zabilježili su i povećanje broja članova.
„Naših osam članova govorilo je u izlaganjima o Monoštoru, nošnji, običajima… na seminarima u inozemstvu i Srbiji. Sudjelovali smo na natjecanjima koje organizira KC Laza Kostić iz Sombora i sve naše izođačke grupe stigle su do pokrajinske razine. U zbiru to je 16 nastupa na natjecanjima različitog ranga.

Muška pjevačka skupina imala je u 2017. godini desetak nastupa, ŽPS Kraljice Bodroga 16, kako u zemlji tako i u inozemstvu. U ovim brojkama nisu njihovi nastupi na našim manifestacijama, a podsjetit ću imamo ih sedam: pokladni maskenbal, Godišnji koncert, manifestacija Sastali se alasi i bećari, Festival marijanskog pučkog pjevanja, U susret Zavitnom danu, Divanim šokački i Veliki božićni koncert. Prošle godine, iako nismo planirali da sve bude u jednoj godini, sudjelovali smo na Zagrebačkoj smotri folklora i na Vinkovačkim jesenima, a to su najprestižnije manifestacije takvog tipa u Hrvatskoj. U zbiru to je 49 grupnih nastupa, 11 pojedinačnih i još sedam naših manifestacija“, kaže predsjednik udruge Željko Šeremešić.
Kakvi su vam planovi u 2018. godini?
Naša očekivanja nisu megalomanska. Bili bi zadovoljni da održimo prošlogodišnji nivo rada i glede nastupa i gostovanja, ali i naših manifestacija. Održati članstvo na okupu i osigurati financijska sredstva, barem na razini 2017. godine kako bi održali taj kontinuitet uspješnog rada. Znači skromni su nam, ali i realni planovi.
Koliko članova ima KUDH Bodrog?
I za Monoštor, kao i za druga mjesta, karakteristika je veliki broj odlazaka u inozemstvo. Usprkos tome nama se priključuju novi, mladi članovi, jer smo postigli to da je biti u folkloru na neki način i čast. Postigli smo to da su roditelji zainteresirani da dovode svoju djecu na probe, da mladi ostaju u udruzi jer vide jedan predan i zaljubljenički rad. Bez obzira na razlike u godinama i možda različite afinitete imamo tu neku pozitivnu energiju koja nas sve drži na okupu. Aktivnih članova, a pri tome mislim na one koji nastupaju na našim gostovanjima, manifestacijama imamo oko 60. Neki su na studijama, neki u Njemačkoj, ali kada su tu i oni se priključuju, pa možemo reći da imamo 80, 90 članova. Naša budućnost su oni najmlađi. Trenutačno ih je dvadesetak, a priključuju nam se i neki novi klinci. Tu djecu vodi Sonja Periškić, mlada djevojka koja je završila pedagogiju i etnologiju u Zagrebu, ali se vratila u Monoštor i pravi je zaljubljenik u ono što radi.
Što je to što opterećuje rad udruge, problemi s kojima se suočavate?
Svi bi mi da imamo više novca, voljeli bi i mi da imamo svoju tzv. Šokačku kuću. Ali uvijek se trudimo da ono što imamo i koliko imamo najbolje iskoristimo. Mi smo jedna velika obitelj, to je naš najveći uspjeh. Jeste novac važan, ali bez dobrih odnosa u udruzi, bez velikog rada i odricanja, nema uspjeha. Sam novac nije garancija da će udruga dobro raditi i imati zavidan broj članova.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima