Razgovor sa Zvonkom Tadijanom povodom svečanog otvorenja „Šokačke kuće“

Objavljeno: 19.01.2018. Pregleda: 30

Zvonko TadijanZa razliku od većine kulturnih udruga hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, KPZH Šokadija iz Sonte ima vlastite prostorije. U većini sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske 2003. godine je kupljena jedna stara kuća u Sonti, a sve do danas, ovisno o raspoloživim sredstvima, rađena je adaptacija, rekonstrukcija i opremanje ovog objekta sukladno projektu i potrebama. Iako je objekt već više godina djelomice u uporabi, službeno svečano otvaranje vezano je uz ovogodišnje Šokačko veče, koje je upriličeno u petak, 17. studenog 2017., u 19 sati.

Uređenje prve faze kapitalnog projekta KPZH Šokadija, Šokačke kuće, konačno je privedeno kraju. Zbog čega je čin otvaranja do sada više puta najavljivan, pa odgađan?

Projekti uređenja etno kuća, osobito njihove prezentacije i održavanja, permanentni su i nema nekog klasičnog završetka. Isto tako i njihovo otvaranje može biti samo jedan dogovoreni čin u nekom trenutku, kad je manje-više najveći dio priveden namjeni. Podsjetit ću da se u Šokačkoj kući već desetak godina odvijaju razna događanja, poput manjih skupova, gostovanja studenata, progam Sinergija turizma i kulture, izložbe, predavanja, skupštine Šokadije i sl. Etno kuću je posjetilo već puno ljudi iz zemlje i inozemstva, jedan potpredsjednik vojvođanske Vlade, gotovo svi učenici mjesne škole, u više navrata televizijske ekipe, koje su osim kratkih reportaža snimile i jedan dokumentarac. Prema tome, kuća je odavno otvorena i u uporabi, a sam svečani čin odgađan je iz prostog razloga što smo sve ovo vrijeme radili, gradili, dotjerivali i evo, nadamo se da će se pred Šokačko veče 2017 održati i svečani čin nekog službenog otvaranja. Puno bitnije od svega je da kuća živi i da se u njoj nešto događa. Jedino tako će ova priča imati smisla.

Svjedoci smo beskrajnih dogovaranja, ali i vrlo teških verbalnih sukoba političara Srbije i Hrvatske i mnogih obećanja glede odnosa država prema nacionalnim manjinama. Kako se to kroz sve ovo vrijeme odražavalo na financiranje aktivnosti Šokadije glede završetka objekta Šokačkog doma?

Loša klima u međusobnim odnosima dviju država svakako se odmah reflektira i na položaj i odnos prema manjinama, naravno u negativnom smislu. Mada nije imalo nekog prevelikog utjecaja na ovaj projekt, jer mi godinama imamo isti način financiranja, znamo otprilike s kolikim sredstvima ćemo raspolagati, pa toliko i trošimo. Odavno smo navikli na projektno financiranje, znamo red veličina sredstava iz svih izvora tako da aktualni prijepori nemaju izravnog utjecaja na Šokačku kuću. Neizravnog svakako imaju, poput utjecaja na sve druge segmente. Odnos države prema manjinama zahtijeva jednu razinu koja je i civilizacijska i moralna i ekonomska. Što je bolje uređena država, to će biti bolje svim njenim građanima, u okviru toga i pripadnicima nacionalnih manjina. U tom slučaju bilo bi i više materijalne potpore za sve projekte manjinskih zajednica.

Kakva je bila potpora matične države Hrvatske u procesu gradnje Šokačke kuće?

Potpora Hrvatske bila je, malo je reći velika, nego i odlučujuća. Moram podsjetiti, kuću smo kupili zahvaljujući sredstvima iz Hrvatske, koja smo dobili po natječaju. Isto tako, iz godine u godinu dobijamo sredstva koja dijelom iskoristimo i za dalju izgradnju, dogradnju i uređenje ovoga prostora. Iako se rad na kući financira i iz drugih izvora, moram još jedanput naglasiti da su najozbiljniji novci za ovaj projekt stigli iz Hrvatske.

Kakva je bila uloga institucija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji u cijelom ovom projektu?

Potpora nije izostala i mi redovito i tu namaknemo neka sredstva putem natječaja koje raspisuje Pokrajinsko tajništvo za nacionalne manjine, HNV izravno ili ZKVH, ali mora se naglasiti da su ta sredstva redovito u granicima simbolike. No, ukoliko gledamo cjelovitu sliku, moramo biti zadovoljni, s obzirom na to da sredstva koja su na raspologanju za sve udruge Hrvata u Srbiji i nisu prevelika, pa i njihova raspodjela nije laka. Sustavom raspodjele će uvijek netko biti više netko manje zadovoljan, ali to je tako. Bitno je jedino da oni koji izravno utječu na raspodjelu sredstava budu što objektivniji. No, nije nebitna ni druga vrst potpore, ona moralna, koju ovaj projekt ima, a koja se ogleda u dolaženju predstavnika ovih institucija na naše manifestacije i programe.

Što će ovaj objekt značiti  za rad Šokadije u budućnosti?

Mislim da je ovo kapitalni projekt ne samo za Šokadiju, nego i za Sontu, pa ako hoćete i cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji, a sve na tragu očuvanja identiteta i tradicije hrvatskog naroda na ovim prostorima. Muzejska postavka soba i alata svjedočit će o jednom načinu života starih Šokaca, što će biti vrlo zanimljivo za posjetitelje. Da je tomu tako uvjerili smo se kroz posjete gostiju, suradnju s OŠ Ivan Goran Kovačić, kada su učenici iznenađeni i oduševljeni onim što se tamo može vidjeti i doživjeti. S druge strane, organizacija likovnih i etno izložbi, književnih večeri, omogućuje da se i moderno stvaralaštvo predstavi javnosti. Podsjećam da se u kući mogu odvijati programi za oko šezdeset sudionika, što je odlično upravo za ovakve priredbe. Zahvaljujući Šokačkoj kući, Šokadija će uvijek imati svoj prostor za razne djelatnosti, što je vrlo bitno, znajući koliko naših udruga ima problema upravo s prostorijama za rad.

Izvor: Hrvatska riječ(Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima