Redoviti susret hrvatskih udruga kulture

Objavljeno: 27.06.2022. Pregleda: 65

Redoviti proljetni susret hrvatskih udruga održan je 11. i 12. lipnja 2022. godine u Orahovici, a organizirao ga je Hrvatsko nacionalno vijeće uz podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Susretu su se odazvali predstavnici brojnih udruga iz Vojvodine, Beograda i Niša. Tijekom dvodnevnog rada analizirani su natječaji na kojima su sudjelovale udruge, programi koje su organizirali, a govorilo se i o problemima s kojima se suočavaju udruge u svom radu. Drugi dan bio je u znaku predstojećeg popisa stanovništva. 

Predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin predstavio je detaljnu analizu natječaja na kojima su sudjelovale udruge, ostvarena financijska sredstva i natječaje na kojima su ta sredstva dobivena. U 2021. godini potporu na natječajima dobilo je 315 projekata hrvatskih udruga, a na taj način je osigurano više od 43 milijuna dinara. HNV nije dao svoje mišljenje na 66 posto odobrenih projekata za koje je izdvojeno više od 28 milijuna dinara. Član IO HNV-a za kulturu Vojislav Temunović prikazao je analizu rada udruga. Prema informacijama koje su mu bile dostupne udruge su u prošloj godini imale više od 330 glazbenih, dramskih, likovnih, književnih i dječjih programa. Broj programa je održan, održan je kontinuitet manifestacija, te članstvo. 

Priliku da govore o radu i problemima imali su predstavnici udruga izvan Subotice. Planova i ideja za budući rad ima, a zajednički problem je osipanje članstva, nedostatak prostora za rad, a nedostaje i bolja međusobna suradnja i potpora. Zaključak prvoga radnog dana bio je da su ovakvi susreti korisni radi boljeg upoznavanja i povezivanja, a ono što svi očekuju u narednom razdoblju je bolja međusobna suradnja. 

Popis stanovništna novi je izazov, ne samo za udruge već i cijelu zajednicu. Prema riječima predsjednice HNV-a u Jasne Vojnić u pripreme za popis stanovništva mora biti uključeno što više ljudi, kao i u samom popisu. Na terenu će raditi koordinatori popisa, hrvatska zajednica imat će članove popisnih komisija u osam lokalnih samouprava, a cilj je imati što više instruktora popisivača i popisivača na terenu. Nakon susreta s elektorima, udrugama, a u susret popisu bit će organizirani i susreti s gospodarstvenicima, studentima, prosvjetnim radnicima…
Hrvate iz Srbije obišao je gradonačelnik Orahovice Saša Rister.
Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima